Recente artikelen

Ook voor een grote voorn kent de fuut slechts eenrichtingsverkeer.

De Jan Gijzenvaart 100 meter bezuiden de Jan Gijzenbrug van de Rijksstraatweg kennen we inmiddels als het territorium van een futenpaar.

Na een onderwaterjacht kwam een fuut boven met een vis. De vangst was een forse voorn, ruim groter dan de gebruikelijke maximale tien centimeter. Bovendien zat de voorn ook nog eens overdwars in de snavel geklemd. Het leverde bij ons de vraag op of dit wel zo'n goede vangst was geweest.
De fuut nam er rustig de tijd voor de vraag te beantwoorden.

Eerst diende de voorn te worden voorbereid op de juiste weg naar binnen bij de fuut. De dwarse voorn werd door de fuut telkens tijdens abrupte kleine hals-kop bewegingen licht losgelaten en iets beter vastgepakt. Zo kwam de voorn in kop-staart-stand in de snavel te liggen. In die houding kan de voorn in de stroomlijn van zijn schubben beter naar binnen glijden. Eerste deel exercitie volbracht.

Maar nu was de vraag of de fuut niet wat erg opportunistisch was geweest met zo'n grote vis. Maar met de kop omhoog krijgt hij hulp van de zwaartekracht. Met wat extra hals-kop bewegingen, een wijd opengesperde snavel en flexibel keelgat resteert de voorn slechts eenrichtingsverkeer.

Voor vandaag zal het foerageren wel voldoende zijn geweest.