Recente artikelen

Kauw Noga met jong, jaargang 2020.

In de tuinvogeltelling 2020 doet de kauw het in ons postcodegebied uitstekend. Hij staat met stip op één met een telling van 90 stuks. Daarna volgen de kleine tuinvogels: koolmees, huismus en pimpelmees. Onze waarneming de laatste jaren is dat die kauw-populatie niet verder toeneemt, maar stabiliseert.

Wij krijgen al jaren bezoek van enkele kauwen die zich op zicht-afstand gevestigd hebben in onze wijk. In de 30-er jaren woningen, met tegenwoordig bijna allemaal centrale verwarming, zijn de oude schoorstenen mooie nestkasten. En veel ruimte hoeft het nest niet te bieden, voor in een enkel jaar een klein legsel. Veel nageslacht hoeft de kauw niet voort te brengen, want de wijkpopulatie is op orde, en overbevolking wordt vermeden.

Gerrit en Noga, twee verschillende kauwen-gezinnen, waarover wij al vaker hebben bericht op deze site, zijn vertrouwde gasten, met soms in het voorjaar een jong. Dit jaar heeft gezin Noga één jong, dat sinds twee weken, als het ons bezoekt daar luidruchtig kond van doet. Natuurlijk niet om ons te roepen, maar om voedsel te bedelen bij de ouders.