Recente artikelen

Oude fietstochten online.

In 1982 zetten wij onze splinternieuwe sportfietsjes op de trein naar Frankrijk om daar te fietsen. We waren zo onervaren dat we het schakelen met de derailleur op het eerste stuk na Dijon, "La route du Vin", moesten oefenen. In Beaune hadden we dat onder de knie.

Deze tocht hebben we achteraf "Proloog Frankrijk" genoemd, omdat het een overweldigende ervaring werd, die de opmaat zou blijken te zijn voor decennia fietszwerfleven door Europa.

Sinds zomer 1983 fietsen wij van huis uit Europa door.

Inmiddels hebben we er al ruim één-derde eeuw met fietszwerftochten opzitten, zijn in Europa ruim 4½ keer de wereld rondgefietst.

().

Én .... wij zijn bij lange na nog steeds niet verzadigd van het fietsen.

Reportage materiaal

Onze fietszwerftochten hebben we op verschillende manieren vastgelegd:

Periode 1982-1990: Foto-albums

Vanaf onze "Proloog" in 1982 legden wij onze fietstochten vast in foto's en fietslogboeken wat resulteerde in rijk gedocumenteerde foto-abums.

Periode 1991-1999: Ruw materiaal

Van decennium 1991-1999 is veel materiaal bewaard maar niet gepubliceerd. Het betreft foto's, (ingetekende) routekaarten, folders, kaartjes of nota's voor toegang, overtocht, camping, restaurant of reparatie en reisaantekeningen in agenda. Momenteel zijn deze oudere tochten alsnog gepubliceerd.

Periode 2000-heden: Website

Internet en digitale camera doen onze fietservaringen op deze site publiceren.

Fietszwerfleven

De website presenteert ons fietszwerfleven digitaal; voor een goed overzicht doen die beginjaren er zeer toe. Daar immers werd de basis gelegd.

Terugkijkend op de eerste tocht kunnen we achteraf vaststellen dat deze tocht de standaard en maatstaf werd van ons fietszwerfleven. Het decennium daarna ontwikkelde ons fietszwerfleven zich verder.

Route reconstructie

rej prent cyclo route reconstructie

Route reconstructie is mogelijk dankzij enkele belangrijke bronnen:

 • Oude landkaarten (1:200.000) waarop vaak gemarkeerd de route.
 • Favorieten: Carte-Michelin, Generalkarte, Touring Club Italiano.
 • Verder was het gedetailleerde dagboekverslag beschikbaar.
 • Bonnetjes, toegangskaartjes en rekeningen (+}.
 • Documentatie, folders, gidsen van nuttige punten (+).
 • Vakantiefoto's, vaak na een kwart eeuw op internet nog te verifiëren.
 • Ons geheugen bevatte decennia later nog veel herinneringen!
 • Gegevens op datum ordenen.
 • Op datum alle GPS-coördinaten in RouteConverter wegschrijven.
 • Daarmee ontstaat globale route met pleister- en etappeplaatsen.
 • Route verfijnen door details tussen te voegen.
 • Verkregen route In RouteGenerator omzetten tot route-animatie.

Beeldmateriaal remasteren

rej prent cyclo fietstochten remasteredIn de foto-albums van de beginjaren tonen de foto's inmiddels onverbloemd hun ouderdom: donker, vaal en verkleurd. Tot en met 1990 is het foto-album ons medium. De behoefte groeide zowel de allereerste tocht Méditerrannée 1983 als het materiaal van die decennium 1991-1999 tochten te digitaliseren en te publiceren.

Bronmateriaal

De eerste stap is dan te beoordelen of het oorspronkelijke bronmateriaal nog gebruikt kan worden, de oude foto's of de negatieven. Bij het materiaal van de eerste tocht Méditerranée 1983 leverde na veel experimenteren het inscannen van de negatieven het meest bevredigende resultaat op. Daarna diende er per negatief de keuze gemaakt te moeten worden of het exemplaar bruikbaar was, welke aanpassingen in helderheid en contrast, kleurtoon en verzadiging, verscherping en andere correcties doorgevoerd moesten worden en in welke mate. Het was een zeer arbeidsintensief werk, maar de moeite waard als het resultaat een representatief beeld van die allereerste tocht kan tonen.

Methode kiezen

Voor de tocht Atlantique 1991 bleek het scannen van de foto's echter het beste resultaat te leveren. Zo willen we het ruw materiaal uit de tochten van het decennium 1991-1999 per jaar beoordelen, bewerken en publiciteren.

Resultaten

LEGENDA oude fietstochten online: ruw materiaal, route reconstructie, beeldmateriaal remastered, publicatie op website, voorjaarstocht, zomertocht, eerste tocht

De volgende, voorheen nog ongepubliceerde tochten, zijn inmiddels op deze site beschikbaar:

Tirreno 2002: onze Socorro's in Zwitserland

Waarom gaat een mens op fietsvakantie? Die vraag is opportuun in het Nederland van de begin Eighties in de vorige eeuw. Auto met caravan of vliegvakantie waren toen de beste bewijzen van maatschappelijk geslaagd.

Wat bezielde ons?

Het was de behoefte om het hoofd te legen en het lijf af te trimmen, de louterende werking en de beloning van voldoening na een inspannende dag. Van mooi eten en heerlijke wijn kon dan oprecht genoten worden en was dan ook echt verdiend!

Een manier van leven

Een fietsvakantie is een complex gebeuren!

 • Het is een sportieve activiteit waarbij gezondheid en conditie een rol spelen.
 • Men dient te kunnen organiseren, te navigeren en planmatig te opereren, maar tevens de mentaliteit te hebben te kunnen improviseren wanneer de omstandigheden daarom vragen (slecht weer, onbekend gebied, pech).
 • Het vraagt samenwerking van de betrokkenen en inbreng van ieders specifieke capaciteiten (de een navigeert tenslotte makkelijker, de ander spreekt de talen beter).
 • Goed materiaal draagt zeer bij aan een geslaagde fietsvakantie. Productkennis, aankoop, onderhoud en beheer zijn daarbij essentiële factoren.
 • Men doorkruist veelsoortig gebied en afwisselende landschappen; bergfietsen is anders dan een dagenlange straffe tegenwind uit zee. Elk discipline moet geleerd worden en uiteindelijk beheerst.rej intro cyclo zv99 kl sint bernhard
 •  Elke streek heeft zo zijn eigen smaken in eten en drinken en kent vele, soms onbekende en vaak verrassende specialiteiten. Men kan veel buiten de eigen pot leren kennen en waarderen.
 • Men ontmoet mensen en gemeenschappen, met wie gecommuniceerd wordt in spraak, mimiek en lichaamstaal. Het zijn vaak deze ontmoetingen die mooie herinneringen nalaten.
 • Na een fietszwerftocht is er behoefte ervaringen vast te leggen vanwege het nagenieten en het delen met anderen. Het is een uitdaging op zich dat te doen in de vorm van deze website, wat ook weer specifieke deskundigheid vraagt.
 • Zodra een tocht is volbracht en op de site is gepubliceerd begint de voorbereiding van een volgende tocht. Welk materiaal moet onderhouden of vervangen, waar gaan we heen, welke routes nemen we, welke navigatiemiddelen gebruiken we, welke kaarten en/of gidsen hebben we nodig en tegenwoordig: welke GPX-tracks zijn beschikbaar en welke moeten we zelf maken; dit zijn de vragen waarop we antwoorden moeten vinden in de voorbereiding.
 • Kortom: de fietsvakantie is een manier van leven.

4½ x de aarde rond

Fietszwerven doen we nu dus al meer dan één-derde eeuw! En in die tijd hebben we in kilometers, volledig bepakt, al 4½ keer de aarde rond gefietst. Voor alle duidelijkheid: we zijn geen wereldfietsers, in de betekenis dat we op andere continenten dan Europa fietsen; we maken onze fietstrektochten in Europa.

De aanleiding

rej intro cyclo zv82 asSinds zomer 1978 gingen we op vakantie naar Frankrijk. Dat deden we vanaf 1979 met de rugzak per trein en ander openbaar vervoer. Zo kwamen we in 1981 met de trein aan in Dijon, sjorden onze rugzakken op en liepen naar de stadscamping. Toen we de volgende ochtend aan het opbreken waren, viel ons oog op twee, beslist niet tot de meest afgetrainde sporters behorende, Hollandse vriendinnen, ook inpakkende en op doorreis, maar wel per FIETS. Dat was een eye-opener; geen gezeul met je bepakking op de rug én .... je doorkruiste het land met, naar later zou blijken, 7,5 km (berg-op) tot 75 km (berg-af) per uur. Het was het begin van: "Fietsen in Frankrijk!" en later "Fietsen in West-Europa!"

Het begin

rej intro cyclo zv82 jrHet daadwerkelijk begin was in 1982: de nog net op tijd afgeleverde, gloednieuwe, maar nauwelijks bereden fietsen op de trein; naar Dijon, het startpunt voor een fietstocht. We waren zo onervaren dat we het schakelen met de derailleur op het eerste stuk na Dijon, "La route du Vin", moesten oefenen. In Beaune hadden we dat onder de knie.

En in de daarop volgende dagen fietsten we door tot Avignon. Deze ervaring, die we achteraf onze "Proloog" zijn gaan noemen, was zo overweldigend dat het idee werd geboren: Wij gaan op de fiets van Haarlem naar Frankrijk! [Voor Annemarie een onmogelijk idee.]

Een jaar lang werd 's avonds de kaart bestudeerd om een geschikte route naar Zuid-Frankrijk te vinden.

Voortaan ....

En zomer 1983 was het uiteindelijk zover: Vertrokken uit Haarlem op 18 juli, 39 dagen onderweg, elke nacht gekampeerd, fantastisch gegeten en gedronken, 2500 kilometer afgelegd, de Middellandse Zee bereikt, en .... voorgoed verslingerd aan de fietsvakantie!