Recente artikelen

Marchigiana kalf.

De Marchigiana is een oeroud runderras uit midden Italië. Het Razza Marchigiana komt al meer dan 1500 jaar voor in de regio Le Marche. Ontstaan uit het zeer oude Podolische steppenras en door de Romeinen naar Le Marche gebracht als lastdier in de landbouw. Eind 18e eeuw werd het ras gekruist met een variëteit waardoor het een vleesras kon worden.

Steppenras als voorouders

Op de websites van houders van Marchigiana-runderen tref je steevast als typering van oorsprong aan "Podolisch Steppenras". Voor een uitleg daarvan kwam ik uit bij het Handboek voor den Nederlandschen Landbouw en de Veeteelt (Reinders, 1903, p.200).

Reinders benoemt in de buitenlandsche rundveerassen het Podolische of Steppenveeras, dat zich kenmerkt door een zilvergrijze, muisvale of bruin-grijze, maar nooit gevlekte kleur en de zeer lange, zijwaarts gerichte horens.

Het geografisch verspreidingsgebied is groot, van midden Italië, geheel oostelijk Europa en westelijk Azië tot China. Vooral in de uitgestrekte steppen van het Russische Rijk en Hongarije (pusta) wordt dit vee in grote kuddes geweid en verblijft daar bijna het gehele jaar. 

De naamgeving aan dit ras is gebaseerd op de oude Russische steppen-regio Podolië, tegenwoordig behorend tot Oekraïne (grotendeels) en Moldavië.

Raskenmerken

  • rej prent culi marchigiano kalverenUiterlijk

Marchigiana's kenmerken zich door een harmonische bouw met een zware voorhand, lange cylindrische romp, goede bespiering en een hoog eindgewicht. Ze beschikken over goede benen en harde klauwen.

De dieren zijn wit van haarkleur, maar hebben een zwarte huid, neus, staartpluim en hoeven. Markant is de zwarte rand rond de ogen.

Stieren hebben soms grijze schaduwen op de hals.

Kalfjes worden bruin geboren; maar na ongeveer twee maanden kleuren ze wit.

  • Gedrag

Marchigiana's hebben over het algemeen een rustig en hanteerbaar karakter. Het ras heeft een uitstekende vruchtbaarheid en een gunstig afkalfpatroon. Omdat de kalfjes relatief klein zijn bij de geboorte zijn er zelden geboorteproblemen. Binnen het stamboek is een spontane geboorte zonder hulp van buitenaf een belangrijk uitgangspunt. De kalveren zijn vitaal en gaan al direct bij de moeder drinken. Ze groeien daarna op bij de moeder.

Marchigana's zijn sterke, probleemloze dieren, die ook minder gunstige omstandigheden goed aankunnen. En zelfs dan kunnen ze zeer oud worden.

  • Vlees

Marchigiana's groeien snel. Het eindgewicht voor een koe ligt tussen de 700 tot 900 kg en voor een stier zelfs tussen de 1200 tot 1500 kg. In Italië beschouwt men marchigianavlees als delicatesse. Het is van uitstekende kwaliteit, heeft een buitengewoon fijne smaak en een lage vetconcentratie.

Marchigiana stamboek

In zijn huidige vorm bestaat het Razza Marchigiana sinds 1932, toen men het zuiver fokken van het Marchigianaras ging ondersteunen met het voeren van een goede stamboekregistratie en het opstellen van selectieprogramma’s. Sindsdien heeft het ras zich buiten het herkomstgebied Le Marche verspreid over de midden- en zuidelijke regio’s van Italië.

Nederland

rej prent culi marchigiano stamboekIn 1989 kwamen de eerste Marchigiana's naar Nederland, geïmporteerd door de firma Spoor in Brabant. Vrijwel direct werd het Marchigiana Rundveestamboek Benelux opgericht ter bevordering van de zuivere Marchigianafokkerij in Nederland, waarbij de rasstandaard, geldend in moederland Italië, uitgangspunt is.

Inmiddels zijn er enkele honderden Marchigiana's op o.a. de volgende Nederlandse agrarische bedrijven:

Meer informatie