Recente artikelen

Herkomst: Panama Boquete.

Op onze wekelijkse inkoop-fietsronde zagen we deze keer bij een favoriete koffieleverancier, de Santpoortse Verleiding, een interessante single-origin koffie uit het vulkanische hooggebergte van Panama.

Herkomst

Diep in het binnenland van Panama ligt het district Boquete. Gelegen op de uitlopers van de hoogste vulkaan van Panama, de Baru, is het gebied gekend om zijn geweldige natuur, eco-toerisme én koffie.

Hier vindt men Finca Hortigal met zijn koffieplantages tussen de 1400 en 1600 meter hoogte. Het domein telt 34,5 hectare en is beplant met de variëteit Typica.

Het is een familiebedrijf dat nu precies honderd jaar oud is. Tegenwoordig volledig in handen van en geleid door vrouwen: Eira Maria Suarez en haar dochters.

Invloeden

rej prent culi finca hortigal liggingPanama als land is gelegen op de enkele tientallen kilometers brede bergrug tussen het noord en zuid Amerikaanse Contingent, met aan beide zijden grote watervlakten als de Caribische Zee (noord) en de Stille Oceaan (zuid).

De combinatie hooggebergte, vulkanische ondergrond en zeeklimaat heeft grote invloed op de ontwikkeling van de koffiebessen.

Opvoeding

Door precisie technologie probeert men maximale oogst met minimale milieubelasting te realiseren. Het streven naar perfectie blijkt als aan het eind van de dag de mooiste gerijpte bessen naar de beneficio (koffieverwerkplaats) bergafwaarts tussen Boquete en David worden gebracht.

Daar worden ze nauwkeurig gepulpt, gewassen en in eerste instantie zongedroogd op patio's. Tot slot volgt een machinale droging tot de juiste vochtigheid is bereikt. Dit alles gebeurt onder scherp toeziend oog van Dona Eira Maria zelf.

Smaakimpressie

Citrusachtige frisheid komt samen met volle body en rijke tonen van zoete bruine suiker, koekjes en romige chocola.