Recente artikelen

20 jaar eigen website

Er werd gesproken over een netwerk waarop je wereldwijd informatie kon uitwisselen; ze noemden het internet. Wat moest je je daar bij voorstellen? Je kon er je teksten op kwijt en die koppelen aan andere teksten. Dat moest kunnen met actieve koppelingen in die tekst, wat ze "hypertext markup language" noemden.

Gelukt!

Hoe groot was mijn verwondering toen het me lukte zo'n bladzijde tekst te koppelen aan een tweede bladzijde, en die tweede weer aan de eerste. Ik kon heen en weer springen van de ene naar de andere bladzijde en terug.

Met tweevinger typewerk werd tekst en html-broncode ingetikt met Windows tekstverwerker Kladblok. Het was 1996, 31 maart om 23:54:45, gelukkig net voor middernacht. Geen aprilgrap dus; Ik heb een website gemaakt!

Ontwikkelingen

En dat is nu 25 jaar geleden. En daarna waren de ontwikkelingen turbulent. De provider heette Wold Access (WXS), werd Planet Internet en ging op in KPN. We stapten in bij Vuurwerk, de Hosting-provider, waar net als bij XS4ALL, de particulier, zijn website kon stallen. Toen een eigen domeinnaam mogelijk werd had die de extensie .NET, later .INFO en toen de EU-extensie ontstond werd direct Reedijk.EU geregistreerd.

HTML-editor

Al snel na tekstverwerker Kladblok, ontdekte ik echte html-editors zoals HomeSite, FirstPage, NotePad++, FrontPage en Dreamweaver om tekst en broncode mee te schrijven.

Content Management Systeem

Toen kwamen de Content Management Systemen ("CMS") in zwang, waarmee inhoud en opmaak gescheiden werden en de inhoud ("content") beter te beheren ("management") was. Bovendien was de opmaak over de hele website vastgelegd in sjablonen ("templates") waardoor de opmaak over de hele website hetzelfde was. Bovendien bevatte het CMS een ingebouwde editor.

Joomla!

rej duim compu joomla 180x40Zodra Joomla! als CMS gelanceerd werd maakte ik de overstap. Joomla! was, na onenigheid bij Mambo (ook een CMS) ontstaan als een afsplitsing van Mambo. De eerste broncode van Joomla! had dus nog alle kenmerken van Mambo. Maar dat veranderde snel door de updates en upgrades.

Tegenwoordig behoort Joomla! wereldwijd tot de top-3 meest gebruikte CMS-en. Joomla! heeft recentelijk zijn 15 jarig bestaan gevierd en net zolang is Joomla! het platform van deze website Reedijk.EU.

Nederlands eerste school-websites

Onze persoonlijke website gebruikten wij eerst uitsluitend voor informatie over onze school voor speciaal onderwijs.

Het was daarmee één van de allereerste schoolwebsites van Nederland. Daarbij dient men te bedenken dat die eerste onderwijs-websites toebehoorden aan universiteiten en HBO's, met de eerste generatie ICT-specialisten.

Onze schoolwebsite was een éénmans-lekenactiviteit, geïnspreerd door het feit dat de computer dimensies kon toevoegen aan ons onderwijs. Het was de tijd dat het primair onderwijs door het Ministerie van Onderwijs middels het Comenius-project in aanraking was gebracht met de computer. En Windows werd het besturingssysteem. Een eigen schoolwebsite was een nog nagenoeg onbekend fenomeen.

Paint Shop Pro

rej intro curiosa schoolgebouwHet totale kleurengamma van Windows bestond uit 16 kleuren. Het plaatje van het schoolgebouw dateert uit die tijd. Om het oranje van de muren van dit schoolgebouw te suggereren diende men afwisselend één beeldpunt ("pixel") rood af te wisselen met één beeldpunt geel. Dat was mogelijk met het beeldbewerkingsprogramma Paint Shop Pro ("PSP"), het "poor mans Photoshop".

Tot op de dag van vandaag werk ik met PSP, mijn meest gewaardeerde programma.

Major-upgrade Joomla-2 naar 3

Rond de jaarwisseling 2014-2015 was er de grote upgrade van Joomla 2 naar 3. De systeemeisen op de server werden verhoogd; deze site moest daartoe migreren naar een andere hoger gekwalificeerde server bij de provider, waarna de upgrade naar Joomla 3 kon plaatsvinden.

NieuwswandGelijk daarmee werd een nieuwe template geïntroduceerd Purity III. Deze template bevatte vele elementen om kennis te maken en te experimenteren met Responsive. Responsive is het fenomeen dat het ontwerp van een website rekening houdt met de grote variatie aan apparaten en schermgroottes, waarmee bezoekers een website bekijken.

Nieuwswand

Een jaar later werd de nieuwswand toegevoegd aan de site. Een nieuwswand is een soort overzichtsbladzijde van alle artikelen. Van elk artikel is alleen een afbeelding met een korte introtekst zichtbaar. Door een intro aan te klikken wordt men naar het volledige artikel gevoerd.

De nieuwswand is opgebouwd uit blokken. Op een groot scherm (Desktop of laptop) kunnen wel vier blokken naast elkaar verschijnen. Op een liggend tablet zijn drie blokken zichtbaar, op een staand twee. Een telefoon kan liggend twee blokken tonen, staand één.

Voorbereidingen update Joomla-3 naar 4

Template AdventuresDe cyclus van Joomla 3 gaat ten einde lopen. De upgrade naar Joomla 4 is aanstaande. De systeemvereisten op de server voldoen hier reeds aan door een tussentijdse vereisten update. Deze website is voorbereid door de allernieuwste updates voor Joomla en alle derde-partij extensies.

Adventures en Roksprocket

Resteerde nog een cosmetische update en betere responsive functionaliteit.

In februari 2018 zijn die voor deze site gerealiseerd met de template Adventures! van Joomlaplates en de Roksprocket-extensie, die ongeëvenaarde controle biedt op de presentie van de site-inhoud.

Hiermee kan Reedijk.eu weer een tijdje voort.

Kwart eeuw

rej ani curiosa rej 25jr 120x120De school bestaat niet meer, het gebouw is gesloopt.

Maar de website, die sinds 1998 uitsluitend een beeld geeft van onze interesses en activiteiten is springlevend.

En vandaag bestaat deze een kwart eeuw!

Dit artikel is een geactualiseerde versie van het artikel op 31 maart 2016 toen de website 20 jaar oud was.