Recente artikelen

De wulp.

rej duim cyclo eurocyclo zomvak 2020 120x120Net was ons fietsrouteplan voor zomer 2020 klaar toen de Corona-epidemie zich aandiende. Het ene na het andere Europese land ging in de lock-down. De grote mate van onzekerheid hoe de epidemie zich zou gaan ontwikkelen, de vraag wanneer de hausse zou afvlakken en de daarvan afhankelijke versoepelingen in de toegankelijkheid van voorzieningen voor eten, drinken en verblijf deden ons in een zeer vroeg stadium besluiten ons routeplan naar de prullenbak te verwijzen. We besloten een alternatief te ontwikkelen.

Zomerfietsvakantie in Nederland?

rej duim cyclo zv20 nederland kriskras logo 120x120Nu zijn wij zeer ervaren met het fietsen in Nederland; we doen dat elk jaar in de voorjaarsvakantie, als voorbereiding op onze zomerfietstocht. In totaal hebben wij er op die manier in Nederland vele tienduizenden kilometers op zitten, zo'n beetje de "wereld-rond" in Nederland. Door de Corona-crisis dit jaar viel zelfs deze zomertocht-voorbereiding in duigen.

Nederland rondfietsen, bijvoorbeeld met de "Ronde van Nederland" over LF-routes levert maximaal een kilometertotaal op van 1300 kilometer, een afstand waar wij twee weken voor nodig hebben. Op onze zomerfietszwerftochten door Europa komen wij gemiddeld op ruim 3500 km, waarmee zes weken gevuld worden. Kunnen wij in Nederland een volwaardige zomerfietsvakantie realiseren van vele weken met bijvoorbeeld een afstand dubbel zo groot als die "Ronde van Nederland"?

Routeplan Nederland Kriskras

Ja, dat kan! Neem als basis het principe van de "Ronde van Nederland", het combineren van LF-routes.

rej duim cyclo kustroute 120x120We vervangen de oude LF-routes "Noordzee" en "Wadden" door de nieuwe Icoonroute "Kustroute".  We hebben alleen te maken met een "complicerende factor": de Afsluitdijk is vanwege zeer groot waterstaatkundig onderhoud drie jaar voor fietsers onbruikbaar.

rej duim cyclo zuiderzee 120x120Maar als alternatief kan bij Den Oever de gigantische omweg middels de nieuwe Icoonroute "Zuiderzee", tegen de klok in het IJsselmeer rond, ingezet worden tot de overzijde van de Afsluitdijk in Friesland wordt bereikt. Vandaar de Kustroute vervolgen tot in noordoost Groningen.

rej-duim-cyclo-lf-routes-120x120Vanaf hier zal een Ronde van Nederland opgevuld moeten worden met uitwijdingen op de oorspronkelijke route. Daarbij maken we gebruik van overige LF-routes, die niet of deels opgenomen zijn in de Ronde en van zelf geconstrueerde verbindingsroutes over knooppunten.

rej duim cyclo maasroute 120x120Het uiterste zuiden van het land bereiken we via de LF-Oeverlandroute, die tegenwoordig in België LF-Vlaanderenroute is gaan heten. In Maastricht nemen we de eerste Icoonroute "Maas" in stroomrichting Rotterdam op in het traject.

Het geheel, waarin dus ook de drie nu bestaande icoonroutes zijn opgenomen, zal resulteren in een route die kriskras heel Nederland zal aandoen. De naam voor deze fietszwerftocht "Nederland Kriskras" is hiermee wel verklaard.

Twee trajecten

Sub-trajecten noord (geel-rood), oost (groen), zuid (paars) en west (geel-zwart).Door de route kriskras door Nederland te laten slingeren kunnen we heel wat kilometers genereren; wij creëren daarmee in Nederland een fietstocht van 2500 km. (Dat is evenveel als onze eerste fietszwerftocht in 1983, naar de Middellandse Zee.) Deze route "Nederland Kriskras" hebben we opgedeeld in de twee trajecten Noord- en Zuid-Nederland, beide 1250 kilometer lang.

Traject 1: Noord-Nederland

Noord-Nederland start in Haarlem, volgt de Kustroute en Zuiderzeeroute tot in het uiterste noordoosten van het land (rood-geel op de kaart) om slingerend door Oost-Nederland te eindigen in Millingen, waar de Rijn ons land binnenkomt (groene route op de kaart).

Traject 2: Zuid-Nederland

Zuid-Nederland start in Millingen en voert door rivierenland naar de kust, doet Zeeland aan en leidt door Brabant naar Maastricht (paarse route).

Het midden-limburgse traject van Thorn zuidwaarts naar Maastricht is voorzien over de Vlaamse west-maasoever; indien dit vanwege corona-restricties niet mogelijk is benutten we de Nederlandse oost-maasoever.

Vanaf Maastricht volgt de volledige Maasroute naar de kust en Rotterdam. Vandaar doorsteek van het groene hart huiswaarts. (geel-zwarte route).

Alternatief oost-west-traject huiswaarts bij prognose langdurig slecht weer.

Slecht Weer Alternatief

Knooppunt Millingen

Op het knooppunt Millingen gaan we over van het eerste naar het tweede traject. Maar bij een zeer slechte weersverwachting voor langere tijd is het ook mogelijk te kiezen voor het alternatief huiswaarts, in de vorm van de Limes-route.

Limes-route

De Limes was de met wachtposten en legerkampen bewaakte noordgrens van het Romeinse Rijk, die in onze streken bepaald werd door de Rijn.

Daarbij dient aangetekend dat de Rijn in de Romeinse tijd de bedding van wat tegenwoordig de Oude Rijn heet volgde, en dus bij Katwijk in de Noordzee uitmondde. De Limes-route volgt globaal deze Rijn. (Zie apart Limes-kaartje.)

Fietskaarten

Kaart 29 van de 48 overzichtskaarten in schaal 1:200.000.Voor zo'n zelf geconstrueerde fietszwerftocht, op basis van producten als de LF-routes en de fietsknooppunten van Nederland Fietsland, maken wij gebruik van onze favoriete GPS-software pakketten RouteConverter en QGIS.

RouteConverter gebruiken wij om routes en nuttige punten (POI's) vast te leggen in GPS-bestanden in het formaat GPX. In QGIS brengen wij alle GPS-informatie samen om routes en nuttige punten in een kaart zichtbaar te maken. We zoomen in op een kaartbeeld in de schaal 1:200.000; dit is zeer geschikt om als overzichtskaart te dienen in de voorbereiding. Tijdens de fietstocht kan als onderweg behoefte is aan detaillering op ons GPS-apparaat (Garmin-Oregon) ingezoomend worden tot op straatniveau.

Vervolgens volgen wij in QGIS de door ons ontworpen route op het niveau van schaal 1:200.000. We starten in Haarlem, stellen het venster in tot waar we met de route uit beeld lopen en maken een schermafdruk (printscreen). Zo lopen we de hele vakantieroute langs en ontstaan er 48 schermafdrukken van routekaarten. De 48 routekaartjes (1:200.000) worden (dubbelzijdig) afgedrukt, in tweevoud (voor ons beide een set kaarten). Alle kaarten worden daarna gelamineerd (plastic beschermingshoesje) tegen slecht weer.

(Hoe wij deze software benutten hebben wij al eens beschreven in de artikelen Fietskaart maken met RouteConverter en Fietskaart maken met QGIS.)

POI-bestanden

Iconen van de verschillende POI-bestanden op de Oregon.Op een meerdaagse fietstocht maken we onderweg, behalve van de kaarten, gebruik van een navigatie-apparaat. Daarop staan twee soorten GPS-bestanden; GPX-tracks voor de route en POI's voor de nuttige punten. In een apart artikeltje POI-iconen op Oregon leggen we ons gebruik van die POI's uit, met als voorbeeld de POI's voor deze Nederland Kriskras 2020 fietszwerftocht.

Meer informatie

Enkele ervaringen

  • Regen: ontbijt bij bakkerij Verba in Sleeuwijk: worstenbroodje, appelschelp, koffie.De zomervakantie is voorbij (maar eigenlijk geldt dat alleen voor ouders met schoolgaande kinderen); alle faciliteiten voor verblijf, eten en drinken, vermaak en bezichtiging zijn nog volop operationeel. Het seizoen is kennelijk nog niet ten einde.
  • De eet-horeca geeft blijk van het serieus naleven van Corona-voorschriften. Een maand lang Nederland rondfietsen met iedere dag zowel een koffie/ontbijt-, lunch- als dineradres leerde ons hoe consequent handelingen als melden, handen reinigen en afstand bewaren in acht werden genomen. Zeer verheugend om tot in de verste uithoeken van het land zulk verantwoordelijkheidsgevoel in bizarre tijden te ontwaren.
  • De "Grijze Golf" is een belangrijke economische factor. Overal waren terrassen, campings en restaurants royaal gevuld met 65-plussers.
  • De E-bike is mateloos populair. Onderweg leek 90% van de "fietsers" er één te bezitten en te gebruiken.
  • Als echte vakantiefietser moet je inmiddels expliciet vermelden dat je GEEN E-bike berijdt en nog gewoon in het tentje achterop de fiets gebonden slaapt op de camping en ook nog onder alle weersomstandigheden. Daarmee val je dan natuurlijk wel steeds weer op.
  • Nederland Kriskras 2020 ansichtkaart.Het blijkt mogelijk in Nederland een fietszwerftochtvakantie van Europese afstand en allure te realiseren.
  • Qua afwisseling in landschappen, streken, steden, dorpen, wegen en paden, cultuur, natuur, techniek, historie komt de vakantiefietser in Nederland ruimschoots aan zijn trekken.
  • De weersomstandigheden variëerden van negen zomerse dagen tot evenzovele dagen in wind- en regenkleding. Zelfs vorst op klomphoogte.

Statistiek

rej duim cyclo kilometer zomvak 2020 120x120We hebben de volledige maand september gebruikt voor een fietszwerftocht door Nederland. Vertrokken op 2 september vanuit Haarlem hebben we 29 dagen gefietst. 30 september werd de dag gevuld met de thuisreis naar Haarlem.

Bij thuiskomst stond de teller op 2640 fietskilometers. Daar zijn de tientallen oversteken met veerponten en fiets/voetveren niet bij opgeteld; dat is wel reizen, maar vaar-kilometers zijn geen fiets-kilometers.

Altitude (hoogte)

Update januari 2021: toevoeging vier "Altitude"-beelden.

Het hoogteprofiel van de tocht toont Nederland als een vlak land. Slechts één keer komen we de 100 meter te boven: de Sint-Pietersberg bij Maastricht.

Toch bedroeg de totale stijging / daling in de tocht ruim 14 km; alle klim- of daalkilometers resulteerden in ruim 14.000 meter hoogteverschil.

Op het hoogteprofiel is te zien waar wat geklommen werd. Op 800 km de Drentse Hondsrug, op 1100 km Oost-Twente, op 1250 km de Veluwe en van 1900 t/m 2200 km oost Noord-Brabant en Limburg. (zie "Altitude".)

Aan het eind is zelfs zichtbaar dat we onder zeeniveau zitten (- N.A.P.), wanneer we door het Groene Hart en de Haarlemmermeerpolder rijden.

 Ook 2640 kilometer door "vlak" land levert toch 14.000 meter hoogteverschil op.

Fotoserie Nederland Kriskras 2020