• Avontuurlijk onderweg

  Europese contingent.
 • Vrije vlucht

  Door het leven.
 • Landschap

  Onbekende streken.
 • Dagelijks

  Voedsel.
 • Cultuur

  Eeuwenoude schoonheid.
 • Natuur

  Onverwachte ontmoetingen.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Recente artikelen

 • 20 jaar eigen website

  Kwart eeuw website

  Er werd gesproken over een netwerk waarop je wereldwijd informatie kon uitwisselen; ze noemden het internet. Wat moest je je daar bij voorstellen? Je kon Read More
 • Grote gele kwikstaart

  Grote gele kwikstaart

  Op oudejaarsmiddag ligt er een behoorlijke plas water op het platte dak; scharrelt daar een kwikstaart doorheen? Snel cameraatje pakken, inzoemen en fotootje schieten. Ja, Read More
 • Vlees-assortiment half lam Noordhollander.

  Lamsvleespakket

  Enthousiast over het rundvleespakket van Boerderij Sinneveld tekenden we in op een lamsvleespakket. Eind oktober worden de jaarlijkse pakketten lams- en schapenvlees van het mooie Read More
 • De wulp.

  Nederland Kriskras 2020

  Net was ons fietsrouteplan voor zomer 2020 klaar toen de Corona-epidemie zich aandiende. Het ene na het andere Europese land ging in de lock-down. De Read More
 • Verschillende poi-bestanden op het scherm zichtbaar.

  POI-iconen op Oregon

  Wie op een meerdaagse fietstocht onderweg gebruik maakt van een navigatie-apparaat maakt daarbij meestal ook gebruik van GPS-bestanden. Grofweg zijn dat twee soorten bestanden. Het Read More
 • Entree tot de Heksloot.

  Heksloot zomer

  Het is 31 juli en zeer zomers weer. Normaliter zouden wij op dit moment met een fietszwerftocht onderweg zijn ergens door Europa. Maar vanwege de Read More
 • 1
 • 2
 • 3

GPS: stroom en montage

Garmin Oregon

Wie fietsend onderweg gebruik wil maken van GPS (Globaal Positiebepaling Systeem) dient tenminste de volgende facetten op orde te hebben: een GPS-apparaat met kaarten, tracks en POI's (nuttige punten) én een betrouwbare stroomvoorziening.

Dit artikel behandelt de stroomvoorziening en de montage zoals wij die hebben gerealiseerd. (Inmiddels zijn er alternatieven beschikbaar op alle onderdelen.)

Voor ons functioneert de constellatie die we hieronder beschrijven sinds 2011 onder zeer uiteenlopende (weers)omstandigheden zeer betrouwbaar; wij hebben er inmiddels 50.000 kilometer ervaring mee.

Het is zelfs mogelijk gebleken permanent met de scherm-achtergrond-verlichting AAN te rijden. Zeer handig wanneer men vanuit de zon een zeer schaduwrijk bospad inrijdt, of een onverlicht (spoor)tunneltje.

(Bij lange tunnels valt overigens de positiebepaling op het scherm weg; niet door stroomgebrek, maar omdat het GPS-signaal niet zo diep in de berg kan doordringen. Zodra men de tunnel uitrijdt herstelt het beeld zich direct!)

GPS-apparaat

Vóór de zomerfietstocht van 2009 schaften wij een GPS-apparaat aan van Garmin: de Oregon. Doel was om met GPS ervaring op te doen.

De Oregon werkt op (oplaadbare) penlite batterijen (AA).

Fietsen

Schmidt Original Nabendynamo (SON).Het begint met de fiets zelf; onze fietsen zijn EasyRohlers van Idworx. En voor dit verhaal belangrijk: in het voorwiel is een naafdynamo gemonteerd.

Naafdynamo

De Schmidt Original Nabendynamo (SON) is niet de enig verkrijgbare naafdynamo, maar wel de beste, wanneer prijs in relatie tot degelijkheid en functionaliteit wordt gewogen.

Zelfs bij lage snelheid levert de SON veel licht en bij hoge snelheid nauwelijks extra weerstand.

De SON 28 wordt aanbevolen wanneer een grote lichtopbrengst vereist is bij een lagere fietssnelheid, bij apparaten die onderweg operationeel moeten zijn of om de diverse batterijen voor die apparaten op te laden.

De SON 28 geeft zijn stroom af via de twee metalen palletjes rechts bovenop de zwarte as-omkleding. Hierop worden de twee stroomkabeltjes middels "schoentjes" vastgemaakt.

E-werk

Busch & Müller E-werk.De fabrikant van fietsverlichting Busch & Müller heeft, voor iedereen die tijdens het fietsen niet zonder mobiele telefoon, gps-ontvanger, mp3-player of andere elektronische apparaten kan of onderweg geen stationaire oplader heeft, de E-Werk ontwikkeld.

Het compacte apparaatje met een gewicht van 53 gram kan op stuur of frame gemonteerd worden en aangesloten op de naafdynamo waardoor de door de fietser opgewekte stroom voor elk gewenst apparaat gebruikt kan worden.

Al bij een snelheid van 15 km/u laadt de E-Werk net zo snel als een standaardlader.

Er wordt een uitgebreid assortiment kabeltjes en montagemateriaal meegeleverd: aansluitkabel voor naafdynamo, kabel met usb-contrastekker, kabel met mini-usb-stekker, kabel met micro-usb-stekker, 2 x universele kabel voor stekker van willekeurig apparaat, 1 stekker voor Shimano naafdynamo en specifiek voor onze situatie: 2 platte stekkers ("schoentjes") met krimpkous voor de SON-naafdynamo.

Aansluiting kabel SON-naafdynamo op E-werk

Schmidt Original Nabendynamo (SON) kabelschoentjes.

Op de fiets loopt van de SON-naafdynamo een twee-aderige kabel naar de fietsverlichting (= koplamp en achterlicht).

Deze kabel is met twee kabelschoentjes aangesloten op de SON-naafdynamo.

Bij die kabelschoentjes dienen twee snoeraders ten behoeve van de E-werk toegevoegd te worden. Één draadeind van de verlichting voegen we in één schoentje samen met één draadeind van de E-werk. Herhaal dit voor het andere draadeinde in het andere schoentje. (zie afbeelding)

Vóór men de aders samenvoegt is het slim krimpkousjes over de kabeluiteinden te schuiven, die na het samengevoegen van de aders, d.m.v. een lucifer- of aanstekervlammetje door inkrimpen de isolatie verzorgen.

Als de schoentjes op de SON-naaf aansluitingspennetjes worden geschoven kan de voeding zowel naar de verlichting als naar de E-werk vloeien.

Hiermee is stroomtoevoer naar de E-werk gerealiseerd.

Spanning en stroomsterkte

E-werk instelwaarden accu/usb.Vanaf de E-werk kan een apparaat of accu kan van stroom worden voorzien doordat spanning (2,8 tot 13,3 Volt) en stroomsterkte (0,1 tot 1,5 Ampère) variabel ingesteld kunnen worden via 2 draaiknoppen.

Instellen kan met behulp van een pinnetje, dat aan de onderkant van het apparaat wordt bewaard.

De E-Werk zet de door de naafdynamo opgewekte energie om in de voor de specifieke apparaten of accu's benodigde voltages (V) en ampèrages (A).

De instellingswaarde voor USB-apparaten is 4,9 V / 0,5 A en voor de speciaal voor de E-werk ontwikkelde bufferaccu 461A is het 5,6 V / 1,5 A (zie afbeelding).

Wij stellen spanning en stroomsterkte in op de accu-waarden 5,6 V / 1,5 A.

(Op de afbeelding de met rood gemarkeerde waarden.)

Bufferaccu 461A

Bufferaccu 461a voor de E-werk.Tijdens de fietstocht is de spanning uit de naaf niet constant; de snelheid varieert en men stopt van tijd tot tijd. Niet elk apparaat kan daar goed mee omgaan, sommige stoppen zelfs te functioneren als de stroom (deels) wegvalt.

Dit probleem wordt opgevangen door na de E-werk een bufferaccu te plaatsen die de variabele stroom opslaat om die daarna af te geven als het apparaat daarom vraagt, maar dan wel in een constante spanning van 5 Volt, die USB-poorten hanteren.

Specifiek voor de E-werk heeft fabrikant Busch & Müller de bufferaccu 461A ontwikkeld.

De bufferaccu meet minder dan 3,5 x 3,5 x 6 cm en wordt geleverd in een nylon hoesje met klittenband om te kunnen bevestigen aan frame of stuur.

Vanaf de bufferaccu verzorgt een USB-kabel de verbinding met het GPS-apparaat, de Oregon.

GPS-apparaat-houder

GPS-apparaat-houder RAM B 149Z GA31U.Het Amerikaanse bedrijf RAM Mounts heeft speciaal voor de Garmin Oregon een houder ontwikkeld, voor gebruik op de fiets of motor.

De houder bestaat uit drie apart te bestellen onderdelen:

 1. RAM craddle houder, een kunststof kuipje
 2. Double ball mount, twee kogelgewrichten om het apparaat in elke gewenste positie te kunnen zetten
 3. U-vormige bout voor bevestiging op het stuur

De set is ook compleet te koop onder artikelnummer RAM-B-149Z-GA31U.

Beschermende posities

Bij de montage hebben wij voor de volgende beschermende posities gekozen:

 • De houder niet bovenop het stuur, maar op dezelfde hoogte als het stuur en aan de binnenzijde. Dit om de kwestbaarheid door bijvoorbeeld zwiepende takken te verminderen.
 • RAM montage in beschermende positie.De craddle houder, waarin de Oregon bevestigd is, nagenoeg horizontaal te leggen. Dit i.v.m. zonlicht-inval, aanbrengen van een plastic afdakje bij neerslag (zie verderop) en los-tril-vrije bevestiging van de USB-kabel, mét een haakse-hoek-stekker die de aanstoot-kans vermindert, in de Oregon.

De beschermende montage is enigszins te zien op deze foto van het stuur met stuurtaskaartvenster, km-teller en de Oregon-houder.

Instellingen Oregon voor stroom of opslag

Afhankelijk van de handeling die men met de Oregon wil laten verrichten, stroom ontvangen of de data bewerken, dient de juiste instelling te zijn kiezen.

 • Stroomvoorziening
  Dit is de instelling die men "onderweg" nodig heeft. In schema: SON-naafdynamo E-werk bufferaccu GPS-apparaat Oregon.
  Losgekoppeld stelt men de Oregon dan als volgt in: Start de Oregon Stel in Systeem Interface Garmin Spanner; de Orgon kan nu de stroom ontvangen.
 • Massa-opslag
  Dit is de instelling die men nodig heeft om de Oregon met de computer te verbinden om de opgeslagen data (tracks en POI's) te bewerken en uit te wisselen tussen Oregon en computer. In schema: GPS-apparaat Oregon meegeleverde USB-kabel computer.
  Losgekoppeld stelt men de Oregon dan als volgt in: Start de Oregon Stel in Systeem Interface Garmin Serieel; de Orgon kan nu data uitwisselen met de computer.

Kwetsbaar element

Elektra en water gaan nooit goed samen. Uit ervaring is ons gebleken dat de USB-stekker in het GPS-apparaat het meest kwetsbare element is. USB is natuurlijk in de eerste plaats een data-transport medium en in de tweede plaats een stroomvoorziening. Als stroomvoorziening ligt USB niet het meest voor de hand, maar zou je liever een echt waterdicht stekkertje prefereren. Het GPS-apparaat heeft echter slechts één poort en dat is USB; daar hebben we het dus mee te doen.

USB-poort en USB-stekker blijken bij veel en langdurig vochtig weer ontvankelijk voor corrosie. Wij ondervangen dit  grotendeels door bij regenweer het onderste deel van de Oregon, waar de USB-stekker naar binnen gaat, middels een klein plastic afdakje van 10x10 cm af te schermen en in de houder vast te klemmen. Het scherm blijft gewoon zichtbaar.

En de tweede remedie is een reserve snoertje meenemen.

Recent aangepaste artikelen

 • Florence, lederwaren van I Medici

  Isole Tirreno 2008

  Corsica, Sardinië en Toscane behoren tot onze favoriete bestemmingen, dus waarom niet weer eens gecombineerd? Al deze bestemmingen liggen rondom de Tyrreense Zee (Italiaans: Mar Tirreno). Read More
 • Normandisch deel van La Vélo Francette

  La Vélo Francette

  Op de Fiets en wandelbeurs 2015 was Frankrijk prominent aanwezig. Naast die andere recente grote westelijke fietsroutes als La Vélodyssée en Le Tour de Manche Read More
 • Stapstenen in de Vicolo del Lupanare van Pompeï.

  Pompeï 1999

  Onze fietszwerftocht van zomer 1999 start op zondag 25 juli. We hebben een traject voor ogen door de Ardennen en Oost-Frankrijk naar de Alpen. De Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Reedijk.EU

re ani curiosa rej 25jr 120x120

 

 

 

© 1996-2021

Privacy / Disclaimer

Cookie-Info

Zonder een functionele cookie werkt geen enkele site; die is dus geoorloofd binnen de cookie-wet.

Contact

 

   Annemarie

   Jan

Over onsAnnemarie en Jan zijn ruim vier decennia onderweg: fietszwerven, woonomgeving, steden en evenementen bezoekend, maar vooral samen!

Met dank aan

rej duim compu joomla 180x40

rej duim compu joomlaplates 180x40

rej duim compu phoca 180x40

rej duim compu rockettheme 180x40

rej duim compu akeeba 180x40