Recente artikelen

Entree tot de Heksloot.

Het is 31 juli en zeer zomers weer.

Normaliter zouden wij op dit moment met een fietszwerftocht onderweg zijn ergens door Europa.

Maar vanwege de Corona-crisis hebben wij onze plannen aangepast en uitgesteld tot na de schoolvakanties.

Voor vandaag geldt voor de bestemming strand "overvol" en "wegblijven".

Wandeling

Maar wij hebben acht kilometer wandelen door de Heksloot op het programma staan. En dat kan aan de stadsrand in alle rust en stilte geschieden; zelfs wandelaars zijn er schaars vandaag. Op en aan het water van het Spaarne is het levendiger, maar niet vol.

Enkele foto's illustreren dat er onderweg genoeg te genieten is.

Lunch

Voor halverwege de wandeling hadden we maar wel vast de lunch gereserveerd bij en aan "De Kolk" in Spaarndam, wat een smakelijk en heerlijk zomers intermezzo opleverde.

Fotoserie Heksloot zomer

Boerderij Sinneveld 1890.

Sinneveld is een boerderij in Santpoort-Zuid. Het is een eeuwenoude hofstede, wat zowel hoeve als buitenplaats kan betekenen. Prominente historische figuren kunnen tot de bewoners worden gerekend.

Tegenwoordig bestiert de familie Sintenie een kleinschalig bedrijf, dat inzet op extensieve veehouderij, dierwelzijn en een lokale keten producent-consument.

Historie

Het Beleg van Antwerpen door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog eindigde met de "Val van Antwerpen" in 1585; het betekende het een einde van een welvarende eeuw voor Antwerpen waar de laatste tijd een calvinistisch bewind werd gevoerd, in tegenstelling tot de katholieke Spaanse overheerser.

Veel calvinistische Vlamingen en Brabanders vertrokken daarop naar de noordelijke Nederlanden. Het waren vooral linnenwevers, blekers en kooplieden die zich in en om Haarlem vestigden.

Onder hen Jan Frans Sinnevelt, die in 1621 een huisje met erf kocht in de Leck. De Leck is het gebied tussen in het westen de Bloemendaalsestraatweg (Kercklaen), in het oosten de Delft als grens met Haarlem, in het noorden de Jan Gijzenvaart en het zuiden de Scheytsloot als grens met Bloemendaal.

Eigenaren

 • Omstreeks 1636 werd Sinneveld bewoond door Johan van de Camer, bewindhebber West-Indische Compagnie en burgemeester van Haarlem.
 • In 1660 werd Sinneveld gekocht door Abram Huijberts, eigenaar van een blekerij aan de Jan Gijzenvaart.
 • In 1777 kocht opnieuw een Haarlemse burgemeester, Matheus Willem van Valkenburg, de boerenwoning met "wey en hooylanden" tot de Delft.
 • In 1831 werd Sinneveld gekocht door de grootgrond bezittende familie Teding van Berkhout van ... Pieter Sintenie!
 • In 1952 werd de boerderij verkocht aan de laatste pachter, Johannes Bernardus Sintenie en keerde terug in de familie Sintenie.
 • Met Femke Sintenie en Wouter Hartendorf is het nu de zesde Sintenie-generatie die de boerderij voortzet.

Gebouwen

rej prent circum boerderij sinneveld 1990Hoewel in de loop der tijden verbouwd en vergroot is de oorspronkelijke hofstede zeer herkenbaar gebleven. Het complex toont nog steeds de specifieke langgerekte vorm die kenmerkend is voor oude boerderijen ten zuiden van het IJ en Wijkermeer (= het huidige Noordzeekanaal), boerenwoning en een bedrijfsdeel onder een zadeldak met twee dwarskappen.

Weerszijden van het hoofdgebouw nog twee schuren.

Vóór de woning verrees in de 19e eeuw een herenhuis, in 1905 vervangen door een hogere witgepleisterde villa, die absoluut detoneert met de authentieke hofstede.

Bewoners

Behalve eigenaars waren er ook bewoners die een tijd verbleven op Sinneveld. Zo werd het herenhuis verhuurd aan:

 • 1889: Kunstschilder Van Rappard (tijdgenoot van Vincent van Gogh, met wie hij d.m.v. 60 brieven correspondeerde) Van zijn hand is de potloodtekening uit 1890 van de Hofstede Sinneveld, in dit artikel als intro-afbeelding.
 • 1892: Schilder Graadt van Roggen.
 • 1927: Schilder H. de Vries.

Landerijen

 • Nog steeds behoren de "wey en hooylanden" van de Leck tot de landerijen van Sinneveld.
 • Tegenwoordig heeft men ook een perceel in de Elta, het gebied ten noorden van de Jan Gijzenvaart (Bij het sportveld van softballclub Terrasvogels).
 • Een kleine wei aan de Wüstelaan, naast Spaarnberg en achter de Terrasvogels-velden.
 • In Bloemendaal worden ook de weiden bij het Meertje van Caprera gebruikt (Naast het sportveld van hockeyclub Bloemendaal).
 • Bloemendaalse wei, omsloten door de Lage Duin en Daalseweg.
 • Eveneens Bloemendaal: de weilanden van landgoed De Beek, aan de Kleverlaan tot het spoor.

Spoorlijn

rej prent circum boerderij sinneveld locatieOp 1 mei 1867 voltooide de Hollandsche Ijzeren Spoorweg Maatschappij de spoorlijn Haarlem-Uitgeest, de Noordhollandse Lijn. Bij het buurtschap Jan Gijzenvaart doorsneed de spoorlijn de landerijen van Sinneveld; de hoeve met bedrijfsgebouwen lag ten westen van het spoor, nagenoeg al het land aan de andere kant ten oosten. Voor de bedrijfsvoering was particulier overpad over het spoor noodzakelijk.

Met de toegenomen snelheid van treinen, hun grotere geruisloosheid en de intensivering van het spoornet werden onbewaakte overwegen steeds vaker gevaarlijker en leidden tot dodelijke ongelukken. Algemeen is het besef ingedaald dat deze overwegen zouden moeten verdwijnen.

Verhuizing

Ingeval van Sinneveld werd de oplossing gezocht in verhuizing van de boerderij over het spoor. Voorwaarde is wel dat er aan gene zijde een ontsluitingsweg naar de nieuwe boerderij wordt aangelegd. Een oplossing waaraan alle overheidsorganen en prorail mee willen werken. Ondanks ruim een decennium vertraging door twee bezwaar makende omwonenden lijkt de oplossing nu op handen. De ontsluitingsweg is aangelegd door prorail en de aannemer is aan het bouwen geslagen.

Veestapel

 • rej prent culi marchigiano zogend kalfRunderen
  Op Sinneveld worden sinds 1600 koeien gehouden. Vanaf 1999 zijn dat Marchigiana's, een oeroud Romeins ras uit Le Marche in midden Italië. De dieren kunnen als kudde gehouden worden; dus koeien, kalfjes en een stier in een wei waar ze zich drie seizoenen tegoed kunnen doen aan grassen en kruiden. Dit vleesras, op extensieve manier gehouden, levert gezond vlees met een authentieke smaak. Een assortiment geportioneerd vlees is als pakket van 10 of 15 kilo te bestellen.
 • Schapen
  Onder soortgelijke condities worden ook de Gotlandpelsschapen gehouden. Een voor Nederland exclusief schapenras, afkomstig van het Zweedse Oostzee-eiland Gotland. Het vlees mager, minder sterk van smaak, zeer fijn en met lichte wildsmaak is ook in pakketten lam of schaap te bestellen.
 • Paarden
  De paarden op Sinneveld zijn pensiongasten, waarvoor stal, buitenbak en weilanden beschikbaar zijn.

Meer informatie

Website: http://www.sinneveld.nl/

Instagram: www.instagram.com/boerderijsinneveld/

Facebook: www.facebook.com/boerderijsinneveld/

Fietsen voor m'n eten: https://www.fietsenvoormijneten.nl/stalletje/boerderij-sinneveld/

Artikel over de Marchigiana op www.reedijk.eu

Bronnen

 • 01-07-1990 De Zandpoort, pagina 22, Sinneveld (Noord-Hollands Archief)
 • 01-07-2011 De Zandpoort, pagina 10, Sinneveld (Noord-Hollands Archief)
 • 12-04-2016 Haarlems Dagblad: Zesde generatie in hoeve Sinneveld Santpoort-Zuid
 • 01-04-2017 Volkskrant: Santpoort-Zuid, het dilemma
 • 22-11-2018 SpoorPro: ‘Ordinaire burenruzie’ blokkeert oplossing voor overwegen Santpoort-Zuid
 • 25-11-2018 Volkskrant: ‘Israël-Palestina in de polder’: de taaie strijd om een onbewaakte overgang
 • 18-04-2019 SpoorPro: ProRail mag spoorwegovergangen Santpoort-Zuid sluiten
Inmiddels vaste gast in de Hekslootpolder.

Na een lange winter wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar de eerste echte lentedagen. En dit weekend was het dan zover: warme dagen rond de 20 graden, maar aan de kust iets koeler.

Onze woonplek ligt op de oude strandwal; d.w.z. op de grens tussen duingebied en veenweidepolders. Verleidelijk om zowel het ene als het andere gebied wandelend te doorkruisen. Als dan halverwege de route geluncht kan worden combineren we natuurbeleving met culinair, wat we dan genieten noemen.

Zaterdag Bosbeek

Bosbeek is één van de vele landgoederen en buitenplaatsen die gelegen zijn in de binnenduinrand bij Haarlem. Wandelen hier (naar toe) betekent in deze tijd van het jaar vooral omlaagkijken.

Met de nog kale bomen en struiken kan de bodem alle licht en warmte van de zon vergaren en zijn het de bodembedekkers die om aandacht vragen.

rej intro circum bosbeek bodembedekker 2018Vaak zijn het stinsenplanten, invasieve exoten, door de mens binnengehaald op de buitenplaatsen, maar inmiddels verwilderd en aangepast om te overleven. Speenkruid, hoefblad, vingerhelmbloem, wilde hyacint en bosanemoon staan alle volop in bloei.

En we zagen één keer een polletje van dit ons onbekende tere blauwe bloempje.

Zondag Hekslootpolder

Wandelend langs de Vondelwegsloot trekken luidruchtig de scholeksters en grauwe ganzen over. In de weilanden bij de volkstuinen foerageert de lepelaar, sinds 2011 voor ons hier een vaste gast in maart-april. Bij de Vestingsloot bivakkeren bergeenden en in de Klutenplas, hoe kan het anders, verschillende steltlopers. Bij de Heksloot is er luidruchtigheid van eigen-naam-roepers als de kievit en de grutto.

Lunchen

Wandelen levert altijd een goed lunch-alibi op. Bij Bosbeek genieten we zaterdag van een vis-twaalfuurtje en bij De Kolk in Spaarndam zondag van een salade met paling.