• Ruta Iberica 2013
  Ruta Iberica 2013

  Drie maanden fietsend onderweg naar en over het Iberisch schiereiland en terug.

 • La douce France
  La douce France

  Eerst heel Frankrijk verkend en later verder Europa in.

 • Giro d' Italia
  Giro d' Italia

  De fietszwerftochten naar en door heel Italië.

 • Bergfietsen
  Bergfietsen

  Door de bergketens van Europa.

 • Water oversteken
  Water oversteken

  Met ferries en veerpontjes.

 • Midden Europa
  Midden Europa

  Fietszwerftocht 2010 door tien landen.

 • De Lage Landen
  De Lage Landen

  Fietsend door Benelux en de Duitse grensstreek.

 • Onbegrensd
  Onbegrensd

  Splügenpass / Passo di Spluga

Tirreno 2002: onze Socorro's in Zwitserland
Tirreno 2002: onze Socorro's in Zwitserland

Waarom gaat een mens op fietsvakantie? Die vraag is opportuun in het Nederland van de begin Eighties in de vorige eeuw. Auto met caravan of vliegvakantie waren toen de beste bewijzen van maatschappelijk geslaagd.

Wat bezielde ons?

Het was de behoefte om het hoofd te legen en het lijf af te trimmen, de louterende werking en de beloning van voldoening na een inspannende dag. Van mooi eten en heerlijke wijn kon dan oprecht genoten worden en was dan ook echt verdiend!

Een manier van leven

Een fietsvakantie is een complex gebeuren!

Het is een sportieve activiteit waarbij gezondheid en conditie een rol spelen.

Men dient te kunnen organiseren, te navigeren en planmatig te opereren, maar tevens de mentaliteit te hebben te kunnen improviseren wanneer de omstandigheden daarom vragen (slecht weer, onbekend gebied, pech).

Het vraagt samenwerking van de betrokkenen en inbreng van ieders specifieke capaciteiten (de een navigeert tenslotte makkelijker, de ander spreekt de talen beter).

1999: in de sneeuw op Kleine Sint BernhardGoed materiaal draagt zeer bij aan een geslaagde fietsvakantie. Productkennis, aankoop, onderhoud en beheer zijn daarbij essentiële factoren.

Men doorkruist veelsoortig gebied en afwisselende landschappen; bergfietsen is anders dan een dagenlange straffe tegenwind uit zee. Elk discipline moet geleerd worden en uiteindelijk beheerst.

Elke streek heeft zo zijn eigen smaken in eten en drinken en kent vele, soms onbekende en vaak verrassende specialiteiten. Men kan veel buiten de eigen pot leren kennen en waarderen.

Men ontmoet mensen en gemeenschappen, met wie gecommuniceerd wordt in spraak, mimiek en lichaamstaal. Het zijn vaak deze ontmoetingen die mooie herinneringen nalaten.

Na een fietszwerftocht is er behoefte ervaringen vast te leggen vanwege het nagenieten en het delen met anderen. Het is een uitdaging op zich dat te doen in de vorm van deze website, wat ook weer specifieke deskundigheid vraagt.

Zodra een tocht is volbracht en op de site is gepubliceerd begint de voorbereiding van een volgende tocht.

Welk materiaal moet onderhouden of vervangen?
Waar gaan we heen?
1982 - Door de wijngaarden van de Côte d'Or.Welke routes nemen we?
Welke navigatiemiddelen gebruiken we?
Welke kaarten en/of gidsen hebben we nodig?
En tegenwoordig: welke GPX-tracks zijn beschikbaar en welke moeten we zelf maken?
Dit zijn de vragen waarop we antwoorden moeten vinden in de voorbereiding.

Kortom: de fietsvakantie is een manier van leven.

De aanleiding

Sinds zomer 1978 gingen we op vakantie naar Frankrijk. Dat deden we vanaf 1979 met de rugzak per trein en ander openbaar vervoer. Zo kwamen we in 1981 met de trein aan in Dijon, sjorden onze rugzakken op en liepen naar de stadscamping.

Toen we de volgende ochtend aan het opbreken waren, viel ons oog op twee, beslist niet tot de meest afgetrainde sporters behorende, Hollandse vriendinnen, ook inpakkende en op doorreis, maar wel per FIETS.

Dat was een eye-opener; geen gezeul met je bepakking op de rug én .... je doorkruiste het land met, naar later zou blijken, 7,5 km (berg-op) tot 75 km (berg-af) per uur.

Het was het begin van: "Fietsen in Frankrijk!" en later "Fietsen in West-Europa!"

Het begin

1982 - Door de wijngaarden van de Côte d'Or.Het daadwerkelijk begin was in 1982: de nog net op tijd afgeleverde, gloednieuwe, maar nauwelijks bereden fietsen op de trein; naar Dijon, het startpunt voor een fietstocht.

We waren zo onervaren dat we het schakelen met de derailleur op het eerste stuk na Dijon, "La route du Vin", moesten oefenen. In Beaune hadden we dat onder de knie.

En in de daarop volgende dagen fietsten we door tot Avignon.

Deze ervaring, die we achteraf onze "Proloog" zijn gaan noemen, was zo overweldigend dat het idee werd geboren: Wij gaan op de fiets van Haarlem naar Frankrijk! [Voor Annemarie een onmogelijk idee.]

Een jaar lang werd 's avonds de kaart bestudeerd om een geschikte route naar Zuid-Frankrijk te vinden.

Voortaan ....

En zomer 1983 was het uiteindelijk zover: Vertrokken uit Haarlem op 18 juli, 39 dagen onderweg, elke nacht gekampeerd, fantastisch gegeten en gedronken, 2500 kilometer afgelegd én ... de Middellandse Zee bereikt.

Voorgoed verslingerd aan de fietsvakantie door

40 jaar later

Fietszwerven doen we nu dus al vier decennia! En in die tijd hebben we in kilometers, volledig bepakt, al 4½ keer de aarde rond gefietst. Voor alle duidelijkheid: we zijn geen wereldfietsers, in de betekenis dat we op andere continenten dan Europa fietsen; we maken onze fietstrektochten in Europa.

2022 is ons 40-jarig jubileum voor fietsen van-huis-uit door half Europa. We kiezen dezelfde bestemming als op die eerste tocht.

Weer Middellandse Zee maar ook fietsreis terug