De fietstocht van zomer 2010 staat in het teken van Midden Europa. We starten in oostwaartse richting, naar Berlijn en zullen vervolgens naar het zuiden afbuigen en voor het overgrote deel door landen van het voormalig “Oostblok” rijden om uiteindelijk via Italië in Zwitserland te eindigen, vanwaar wij de trein huiswaarts nemen.
Het is een tocht geworden door tien landen en op de route lagen belangwekkende pleisterplaatsen als Berlijn, Dresden, Praag, Linz, Wenen, Bratislava, Budapest, Balaton, Zagreb, Ljubljana, Triëst, Venetië, Mantova, Milaan, Lago Maggiore en Zürich.
Onderweg is met volle tuigen genoten van natuur, landschap, stedenschoon, bevolking en eten en drinken.
Niet in de laatste plaats is al dat genieten toe te schrijven aan ons materieel dat ons geweldig ondersteund heeft: onze Idworx Easy Rohlers (fietsen), Hilleberg Nallo 3 GT (tent), kampeeruitrusting, Outdoor-kleding en navigatie-materiaal.
Toen in 40 dagen 4010 km waren verreden was onze grootste tocht in 28 jaar een feit! Wij kijken terug op een enerverende vakantie, waarin veel nieuwe impressies werden opgedaan, waarvan wij nog jaren, in de vorm van herinneringen en een prachtige fotoserie, kunnen genieten.
Routeplan
De route is opgesplitst in vijf trajecten:
Haarlem
- Berlijn
Haarlem - Berlijn is samengesteld uit de bewezen eigen route naar de Utrechtse Heuvelrug en vandaar de LF-route Midden Nederland naar de Duitse grens bij Groenlo. Voor de LF-routes zijn de GPX-bestanden te downloaden van Nederland - Fietsland.
Vanaf Arnhem rijden we dan al over de route die ook in de Bikeline-gids Europa Radweg R1 (Arnhem - Berlijn) wordt beschreven. We volgen deze gids (en track) tot we in Berlijn arriveren. Deze route wordt in Radnetz Deutschland de D3 genoemd.
Berlijn
- Praag
- Linz
In Berlijn ontdekken we een splinternieuwe fietsgids Radweg Berlin-Leipzig (uitgave juli 2010, ISBN 978-3-86636-130-0). Er is slechts één exemplaar! Dus schaffen we ook 1 set ADFC (= Duitse Fietsersclub) Radtourenkarten 9 en 8 aan, voor de verbinding van Berlijn naar de Elbe bij Lutherstadt Wittenberg. (ISBN 978-3-87073-365-0 en ISBN 978-3-87073-364-3)
Vanaf Lutherstadt Wittenberg volgen we de Elbe-Radweg zuidwaarts. Hiervoor gebruiken we de Bikeline-gids Elbe-Radweg, Teil 1, Prag-Magdeburg (ISBN 978-3-85000-030-7).
Ook voor het Tsjechische deel, langs de Elbe naar Praag, wordt de Bikeline-gids Elbe-Radweg gebruikt.
In Praag start de Moldau-Radweg, beschreven in de Bikeline-gids Moldau-Radweg. (ISBN-10: 3-85000-048-6 / ISBN-13: 978-3-85000-048-2, Auflage 2, Sommer 2006)
In Vyssí Brod, dicht onder de grens met Oostenrijk, verlaten we de Moldau-Radweg en fietsen, op een lokaal VVV-kaartje, loodrecht zuidwaarts de 6 kilometer naar Oostenrijk.
Vanaf Bad Leonfelden is het afdalen naar Linz aan de Donau.
|
Donau: Linz
- Bratislava
- Boedapest
In Linz pakken we de Donau-Radweg op. Dat doen we met de fietsgids Limes fietsroute 2. ("langs de noordgrens van het Romeinse Rijk", deel 2 Oostenrijk - Hongarije, Donau en Puszta, tweede geheel herziene druk, 2009, van Clemens Sweerman, ISBN 978-90-6455-561-9)
Zo'n 50 km na Wenen stroomafwaarts wordt de Donau grensrivier met Slowakije. De hoofdstad Bratislava ligt aan de Donau.
25 km na Bratislava stroomafwaarts wordt de Donau grensrivier tussen Slowakije en Hongarije. En ook de Hongaarse hoofdstad Boedapest ligt aan de Donau.
Boedapest
- Zagreb
- Ljubljana
- Triëste
Boedapest is onze meest oostelijke bestemming; hier "keren we om" en fietsen Hongarije in zuidwestelijke richting door, over de zuidoever van het Balatonmeer en daarna de poesta. We gebruiken hierbij een kaart van Hongarije van Mairs Graphische Betriebe (MairDumont) in een schaal 1:300.000.
Bij Letenye steken we de rivier de Mura én de grens met Kroatië over. Tot Varazdin kunnen we de Hongaarse kaart nog gebruiken (zo'n 50 kilometer). Het andere deel van Kroatië dat wij willen doorkruisen, het noordwesten, van Varazdin tot en met Zagreb, doen we met behulp van de Sloveense kaart.
Slovenië steken we in het midden door, van oost naar west, en volgen daarbij de rivier de Sava tot Ljubljana. Van Ljubljana gaat het naar het zuidwesten, de Middellandse Zee. We gebruiken hiervoor de zeer gedetailleerde kaart van Freytag & Berndt, Slovenië, in de schaal 1:150.000, ISBN 978-3-7079-0473-4, uitgave 06-2013.
Italië rijden we binnen ter hoogte van Triëste en zijn daarmee aangekomen bij de Middellandse Zee. Voor dit stukje Italiaanse kust nog even de Sloveense kaart gebruiken.
Triëste - Verbania
- Zürich
In Italië volgen we eerst de Middellandse Zeekust van Triëste westwaarts tot Venetië. Deze streek fietsen we met behulp van kaart 4 van de Touring Club Italiano (Veneto, Friuli Venezia Giulia), schaal 1:200.000, editie 2009. ISBN 978-88-365-4835-4.
Bij Venetië gaan we de Po-vlakte naar het westen fietsen tot Montova. Ook deze streken fietsen we met kaart 4 van de Touring Club Italiano.
We zullen de trein moeten nemen om op tijd in Zürich te zijn voor de treinreis huiswaarts. We stappen in Mantova op en treinen westwaarts naar Milaan.
In Milaan overstappen op de trein naar Verbania aan het Lago Maggiore. Voor de planning van deze treinreizen en de fietsdoorsteek naar Zwitserland gebruiken we kaart 2 van de Touring Club Italiano (Lombardia), schaal 1:200.000, editie 2009. ISBN 978-88-365-4831-6.
De grens met Zwitserland wordt fietsend overgestoken.
In Locarno de trein (Gotthardbahn) naar Arth-Goldau nemen. Voor planning van de Zwitserse trein- en fietstrajecten wordt gebruik gemaakt Michelinkaart 551, schaal1:200.000, editie 7, uitgave 2009, ISBN 978-2-06-100781-5.
Van Arth-Goldau fietsen naar Zug, daar een nacht kamperen, en daarna doorfietsen naar Zürich.
In Zürich op de nachttrein stappen naar Nederland.
Hoogteprofiel
Fotoserie Midden Europa 2010

Campingplatz Am Furlbach in Schloss Holte-Stukenbrock verlaten we maar niet voor het avondeten; het is "wetteralarm rot"!

Na Bornhausen volgt de R1 tot na Ballenstedt het noordelijke tracée van de Harz-Rundweg. Folgen Sie die radelnde Brockenhexe!

Door onstuimig noodweer vergeten slotkabels op camping Am Furlbach direct 's morgens vervangen bij Kaufhaus in Stahle/Holzminden.

Het uit 1494 daterende Gildehaus Kaiserworth van het lakengilde aan de Marktplatz in Goslar staat op de Unesco erfgoedlijst.

Domvorhalle in Goslar, restant van wegens bouwvalligheid gesloopte Stiftkerk, ooit troon van de eerste Duitse keizer.

Het Eckerdal was decennia de binnenduitse grens tussen west en oost; hier liep het IJzeren Gordijn, dit was "Sperrgebiet".

Niet op de kaart, maar van horen zeggen in Stassfurt: Er is een camping in Löderburg. En prima, plus prachtig ontbijt!

Door Walter Gropius vormgegeven Bauhaus in Dessau, beroemde opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten.

Welke associatie krijg je bij dit spoorhuisje aan de Schechterschanze, "echt oostblok" of "echt Faller modelbouw"?

Op de Markt in Oranienbaum met het slot dat grote gelijkenis vertoont met Nederlandse Oranje-behuizingen. Zie het sinaasappelboompje.

Vroeg genoeg op Campingplatz Hoher Fläming in Rädigke voor een was. Daarna heerlijk eten bij Gasthof Moritz.

Park Sanssouci in Potsdam met boven de Weinbergterrassen het zomerpaleis van Pruisische koning Frederik de Grote.

Het koningshuis de Hohenzollerns liet in Potsdam door Nederlandse werklieden een wijk aanleggen: das Holländisches Viertel.

Glienicker brücke, in de Koude Oorlog alleen doorlaatpost voor geallieerd militair materieel van de bezettingsmachten in Berlijn.

De East Side Gallery is een stuk Berlijnse Muur langs de Spree dat na de Val van de Muur door kunstenaars werd beschilderd.

Zorgzame camping Jägerbude in Berlin-Erkner: "Slaap maar in de schuur; er is een weeralarm met zeer heftig weer aangekondigd."

De rijwielhersteller in Zossen vervangt na zeer veel losse-steenslag-wegen onze nu toch echt versleten kettingen.

In Berlijn ontdekten we een splinternieuwe fietsgids Radweg Berlin-Leipzig (uitgave juli 2010) en dit bord treffen we onderweg.

De Elbe-Radweg wordt op een aantal tracées volop verbeterd, zoals hier in de omgeving van Horní Počaply.

Praag binnenfietsend door Park Letenské Sady op het Letná plateau boven de Moldau biedt een schitterend panorama over de oude stad.

Middeleeuws astronomische uurwerk op de zuidgevel van het oude raadhuis aan het Staroměstský-plein in Praag.

Johannes van Nepomuk is een belangrijke brugheilige; hij waakt over het zwijgen op de Karels Brug over de Moldau in Praag.

Om 's morgens de Moldau-Radweg op de linker oever op te pakken moeten we in Vrané nad Vltavou de Moldau oversteken.

Wat laat voor de lunch door ijzerwinkelbezoek (haakje voortas gesneuveld) belanden we bij Maestro Appetito voor een pstruh (forel).

In Hluboká nad Vltavou even benoorden České Budějovice houdt de wildwater slalom sportclub domicilie.

Het Boheemse Český Krumlov met zijn beschermde stadskern in een lus van rivier de Moldau. (Unesco werelderfgoed)

Na Studanky volgt de grensovergang naar Oostenrijk; de Leonfeldner Strasse is een echte panoramaweg.

Traject 2 (Berlijn-Linz) is afgesloten als we de Donau bereiken; eerst lekker lunchen bij het Fisherhäusl aan de kade en dan de Donau-Radweg.

De wereldberoemde benedictijnenabdij in de stad Melk aan de Donau is één van Oostenrijks imposantste barokke bouwwerken.

Ruiterstandbeeld van de romeinse keizer Marcus Aurelius, in Tulln an der Donau, in de oudheid een Romeinse ruitervesting aan de Limes.

Het sobere romaanse exterieur van de Chorherrnstiftkirche vormt een schril contrast met het barokke interieur.

Middels deze spectaculaire ronde fietshellingbaan op het Donauinsel bereiken we Camping Neue Donau in Wenen.

Kraampjes op de Grote Markt (Hlavné námestie), één van de twee pleinen van de oude binnenstad in Bratislava.

Bekwame straatmuzikanten, zoals deze draailier-bespeler, op en rondom het Hlavné plein in Bratislava.

Mooie Tokaji in Hongaars restaurant Harsfa, vlakbij onze camping, Aqua Hotel Termal in Mosonmagyaróvár.

Het centrum van Györ verlatend treffen we op enkele uitvalswegen nog schitterende oude verbodsborden.

Vanaf het terras van Basiliek Szent István in Esztergom is een aanstormend noodweer boven de Donau te zien. We schuilen net op tijd!

Op het Florianplein in Óbuda, het oudste deel van Boedapest, staat een beeldengroep van Imre Varga: vrouwen met een paraplu.

Interieur van de Barokke Szent István-Székesegyház in Székesfehérvár (tussen Boedapest en Balatonmeer).

De bijbehorende camping was opgeheven, maar Hotel Lagus in Turčin, bij Varaždīn, in uiterst noord Kroatië, bood prima onderdak.

Vanaf Park Kralja Tomislava bij het station proberen we het warme en drukke Zagreb zo efficient mogelijk uit te fietsen.

Bij een lek bandje wisselen biedt zo'n open landbouwschuurtje beschutting; de passerende boerin echter was minder gastvrij.

Een heerlijke lunch bij restaurant Julija in het ondanks de nu onaflatende regen toch welhaast mediterrane Ljubljana.

Antipasto freddo van zeegerechten bij Ristorante da Michele aan de kustweg in Palazzolo Della Stella.

In afwachting van het hoofdgerecht zijn ons op schaduwrijk terras van Ristorante da Michele de slabbetjes omgebonden.

Voorlopig geen camping, maar Hotel Eden in Castel d'Aria is een geweldig adres; dit is streekspecialiteit culatello e mostarda di mela.

De enige millennia oude Lombardijnse stad Mantova bevat zeer vele kunstwerken en architectonische meesterwerken.

Stralende zon op nog frisse zomerochtend, kort na vertrek van Camping Village Insolino aan het Lago Maggiore bij Verbania.