1983 is voor ons een memorabel jaar; we fietsten met volledige bepaking vanuit Haarlem naar de Middellandse Zee.
We vertrokken op 18 juli, waren 39 dagen onderweg, kampeerden elke nacht, genoten van prachtig eten en drinken en legden 2500 kilometer af.
En sindsdien zijn we .....
Voorgoed verslingerd aan de fietsvakantie!
Inmiddels hebben we er al ruim vier decennia fietszwerftochten opzitten, zijn in Europa meer dan vier en een half keer de wereld rondgefietst en nog steeds niet verzadigd van het fietsen.
Foto-album
In 1983 legden wij onze fietstocht vast met een compact fototoestelletje wat resulteerde in een uitgebreid foto-album. Daarbij werd een reisverslag goed gedocumenteerd.
Sinds de introductie van internet leggen wij onze fietservaringen vast op deze website. Maar daar was die eerste tocht niet terug te vinden.
|
|
|
We hebben er een prachtig oud foto-album van dat onvervangbaar is, maar de status van de foto's toont onverbloemd hun ouderdom; donker, vaal en verkleurd. Ja, dit is echt al heel lang geleden!
Standaard en maatstaf
Voor een goed overzicht van ons fietszwerfleven is deze fotoserie onontbeerlijk; terugkijkend op die eerste tocht kunnen we achteraf vaststellen dat deze tocht de standaard en maatstaf werd van ons fietszwerfleven.
Digitaliseren en publiceren
|
De behoefte groeide die allereerste tocht te digitaliseren en te publiceren. De eerste stap is dan te beoordelen of het oorspronkelijke bronmateriaal nog gebruikt kan worden, de oude foto's of de negatieven.
1983 Remastered
Na veel experimenteren leverde het inscannen van de negatieven het meest bevredigende resultaat op. Daarna diende er per negatief de keuze gemaakt te moeten worden of het exemplaar bruikbaar was, welke aanpassingen in helderheid en contrast, kleurtoon en verzadiging, verscherping en andere correcties doorgevoerd moesten worden en in welke mate.
Oud beeldmateriaal optimaliseren en omzetten naar digitaal, voor gebruik op computer en internet, wordt wel remasteren genoemd.
Het is een zeer arbeidsintensief werk geworden, maar de moeite waard als het resultaat een representatief beeld van die allereerste tocht kan tonen.
Route reconstructie
Route reconstructie is mogelijk dankzij enkele belangrijke bronnen:
|
Hoogteprofiel
Nadat de route gereconstrueerd was kon ook een hoogteprofiel aangemaakt worden. Op een route van 2500 kilometer werden ruim 25000 hoogtemeters gemaakt; d.w.z. bij elkaar opgeteld werd zowel 25000 meter geklommen als gedaald. In het profiel zijn enkele markante hoogtepunten omcirkeld.
Cirkel 1 is Botrange, met 694 meter het hoogste punt van België, op de Hoge Venen. Cirkel 2 is het hoogste punt van Luxemburg bij respectievelijk de Burgplatz (559 m.) en de Kneiff (560 m.), een kilometer van elkaar gelegen in uiterst N.O. Luxemburg. De tweede piek is bij Hoscheid waar de N7 over hoog Luxemburg voert.
Cirkel 3 is de Lotharingse hoogvlakte. Cirkel 4 geeft de doorgang van het Vogezen-gebergte in de Elzas aan. Het laagste punt in de cirkel is het Canal de la Marne au Rhin dat hier tussen Sarrebourg en Saverne door het smalste deel van de Vogezen voert.
Cirkel 5 is de strategisch hooggelegen vestingstad Belfort in de uitlopers van de zuid Vogezen. De dunne piek midden in cirkel 6 is Besançon, met zijn Citadel, hooggelegen in een meander van de rivier de Doubs door de Jura.
Cirkel 7 toont de wereldberoemde wijnhellingen van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune in de Bourgogne. Cirkel 8 laat de sterk heuvelende wijngaarden van de Mâcon en de Beaujolais zien.
Voor we bij de laatste cirkels aankomen zitten we op zeeniveau aan de Middellandse Zee.
Cirkel 9 laat het romeinse Nîmes in het heuvelende departement Gard zien. Cirkel 10 geeft de wijngebieden Tavel (rosé) en Châteauneuf-du-Pape in de heuvels rond Avignon weer.
Fotoserie Méditerranée 1983 Remastered

Eerste ansichtkaart voor het thuisfront tijdens koffie met pannekoek bij restaurant Crasborn in Thorn.

Pas sinds de renovatie van 1977 is het eeuwenoude Oranje-Nassau Château de Vianden weer in volle glorie te bewonderen.

Bij Lutzelbourg maken we een omweggetje naar het Plan-Incliné, de scheepslift in het Marne-Rijnkanaal.

Zeldzaamheid of rariteit? De oude traminer wist zich hier te handhaven onder een eigen appellation Klevener de Heiligenstein.

Onze tweede rustdag brengen we door met het bezoeken van La Perle Du Vignoble D'Alsace, het wijnstadje Riquewihr.

Ammerschwir herbergt beroemde restaurants als Aux Armes de France en A l'arbre Vert en de wijngaard Kaefferkopf.

Vestingstad Belfort ligt op een strategische belangrijke doorgang tussen Elzas en Bourgogne; de poort van Brisach dateert uit 1687.

De citadel, gebouwd op het smalste en hoogste deel van het rotsmassief in de bijna 360° Doubs-meander, beheerst heel Besançon.

Toegang tot 's werelds beste witte wijngaard, Le Montrachet. Alexander Dumas: wijn met body, finesse, distinctie, bouquet en molligheid.

Bij zo'n uitstalling zou je het liefste alles kopen. In Tournus, vlak voor ons ****L diner-restaurant Greuze.

Rustdag in Condrieu betekent natuurlijk op zoek gaan naar Frankrijks kleinste apellation: Château Grillet, beroemdste viognier wijngoed.

In Nederland al uitgezocht, Hôtellerie Beau Rivage in Condrieu; voor het terras-diner mét een Château Grillet (in de koeler).

Mooie Franse-slag met de camping-aanwijzing in Avignon; overigens is de Franse wegbewijzering uitstekend.

Bij aankomst in Arles passeren we de Romeinse arena; de grauwe lucht kondigt een noodweer aan, een wolkbreuk.

Het is goed zoeken, maar dan vinden we het: het beroemde bruggetje van Van Gogh, ten zuiden van Arles.

Op het dak van het kerkje van Saintes Maries de la Mer heeft men uitzicht over het dorp en de Camargue.

Het kerkje van Saintes Maries de la Mer is voor de Gitanes (Roma's) bedevaartplaats vanwege de Mariaverering.

Les Jardins de la Fontaine, prachtige tuinen in een zinderende stad. Nîmes is de warmste stad van Frankrijk.

Grootste Romeinse monument van Nîmes, de Arena. Van buiten imposant, van binnen ontsiert door veel roestige tribunes.