Buitencamera op blokhut met pimpels.
Buitencamera op blokhut met pimpels.

Ter onderscheiding van de andere nestkastjes noemen wij er een het blokhutje, een houten zelfbouw huisje.

Zo'n drie jaar geleden lag er in het schap Maak uw tuin vogelvriendelijk bij Albert Heijn een zelfbouw vogelhuisje. Bedoeld voor kinderen om zonder veel gereedschap in elkaar te kunnen zetten. Alle houten onderdelen waren pasklaar, met voorgeboorde gaten voor de doken. Door middel van de meegeleverde doken (houten plugjes) konden wanden, dakdelen en bodem aan elkaar bevestigd worden, zonder lijm of spijkers.

Vlieggat

Met aan de voorzijde een vliegopening met een diameter van 32 mm was het geschikt voor o.a. mezen; koolmezen hebben 32 mm nodig, pimpelmezen kunnen met 28 mm toe.

Kijkluikje

Aan de zijkant is een klepje om in het nestkastje te kunnen kijken. Handig om in het begin te kijken of er al gegadigden bezig zijn met verkennen van het kastje, er nestmateriaal wordt aangesleept of misschien zelfs eitjes worden gelegd. Lijkt het broeden echt begonnen dan is te vaak het luikje openen waarschijnlijk te verstorend en mogelijk reden van een broedmislukking. En dat willen we niet op ons geweten hebben.

Plaatsing

Het huisje werd opgehangen aan een zijkant van het balkon.

Desastreus 2015

Broedseizoen 2015 werd het blokhutje door een pimpelmeespaar in gebruik genomen. Observeren lukte met enige moeite vanuit de keuken; we zagen activiteiten als nestmateriaal en voedsel invliegen en poepluiers uitvliegen. Van de ene op de andere dag was echter geen enkele activiteit meer waarneembaar. Na twee dagen het luikje maar eens geopend; het nest met negen beeldschone, maar nu dode jonge pimpels was door de ouders verlaten. Voorjaar 2015 was vanwege het koude weer desastreus gebleken; jonge mezen konden onvoldoende bijgewarmd worden door de ouders, rupsjes van de kleine wintervlinder kruipen weg en kunnen door de mezen slechter gevonden worden, rupsjes groeien minder, de vlinders leggen minder eitjes, enz.

Buitencamera

Het blokhutje hangt voor ons in een dooie hoek en we hebben er geen direct zicht op. Maar we vonden een oplossing met een camaraatje met afdak.

Pimpelmeesbroed 2016

Nu ook in 2016 een pimpelmeespaar het blokhukje heeft uitverkoren volgen we weer, en sinds gisteren digitaal, met veel interesse alle broedperikelen.