Hello World!
Hello World!

Vandaag is de eerste jonge pimpelmees regelmatig in het vlieggat verschenen, wat een voorbode van uitvliegen is.

Dat er jongen geboren waren, zonder in de nestkast te kijken, werd wel duidelijk toen zowel vrouwtje als mannetje vaak met voer de nestkast in vlogen voor de jonge mezen. Dat dit voeren 's morgens om 6 uur al gaande was en tot na acht uur 's avonds door ging bevestigde dat. En het zachte pieperig communiceren van de jongen was ook heel goed hoorbaar buiten de nestkast. Het overgrote deel van deze observaties kon vastgesteld worden dankzij onze buitencamera. (Zie "Blokhutje met pimpels")

Van de site "Wetenswaardigheden over mezen" weten we dat jonge mezen een dag of drie voor het uitvliegen al door de vliegopening naar buiten kijken. Dat uitvliegen is, zoals we in 2014 konden aanschouwen met onze koolmezen in het koolmeeshuisje aan de andere kant van ons balkon, beeldschoon om te zien. Het is een beetje de bekroning van weken luisteren en observeren.

Nu schijnt de eerste jonge mees de nestkast op eigen gelegenheid te verlaten, waarna de mezen-ouders de andere jonge mezen gaan roepen. Het roepen door de ouders is teken dat het uitvliegen begonnen is. En hier is nu het wachten op. Hopelijk kunnen we het (wederom) meemaken.