Buitencamera nestkast.
Buitencamera nestkast.

Wij hebben enkele nestkasten rondom ons balkon hangen voor kleine vogels als koolmees, pimpelmees en huismus.

Maar andere nestkastbroeders voor wie het invlieggat passend is zijn net zo welkom. De nestkasten hebben primair als doel het bieden van nestgelegenheid aan tuinvogels.

Maar bijkomend doel is het bieden van plezier aan ons, de aanbieders van de vogelhuizen. Want wat is het boeiend te observeren of gegadigden een kastje verkennen, er nestmateriaal heen slepen, eitjes leggen en lijken te broeden.

Balkon-zuidzijde is voor ons een dooie hoek; we hebben er geen direct zicht op. Het probleem is hoe te observeren zonder te storen? Wij willen geen broedmislukking op ons geweten hebben.

Op 15 mei 2016 ontwaren we in een actieschap bij grootgrutter AH een mogelijke oplossing: een observatiecamera van D-Link, maar alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Voor enkele tientjes aangeschaft, voedingsverlengkabeltje via internet in China besteld, en de camera via een extra lange netwerkkabel aangesloten op het thuisnetwerk.

De oorspronkelijke binnencamera wordt in een omgebouwde pindakaaspothouder, die als afdakje fungeert om regenbuien en lage zonnestralen af te schermen, geïnstalleerd. En... het werkt!

Nu ook in 2016 een pimpelmeespaar de kast heeft uitverkoren volgen we weer, en sinds vandaag digitaal, met veel interesse alle broedperikelen.

Vanwege zeer slechte weersomstandigheden als slagregens met hevige wind diende er nog iets aan de behuizing van het cameraatje verbeterd te worden. Dat hebben we, na het broedseizoen, met wat zelfwerkzaamheid ter hand genomen. Het stormvaste afdakje is het resultaat.