Aromatische strogele wijn uit Campania.
Aromatische strogele wijn uit Campania.

Er was altijd wel een maaltijd waarbij een Greco di Tufo de begeleidende wijn zou kunnen zijn.

Maar dat was als onze fietszwerftochten door Italië voerden; in Nederland zie je de wijn nauwelijks. Aangenaam was de verrassing dat onze lokale Plus super de wijn aanbood. En dan ook nog als een aanbieding tijdens de wijnmarkt: € 30,- voor een doosje van zes flessen!

Tre Fiori

De wijn heeft een mooie strogele kleur, biedt heerlijke aroma's van amandel en honing, is levendig en complex in de mond met wat mineralen en citrus in de afdronk. Het alcoholpercentage bedraagt 12,5%.

Herkomst

Greco Di Tufo is het beschermde herkomstgebied (DOCG) in Irpinia, het Zuid-Italiaanse binnenland ten oosten van Napels in de regio Campania. De wijn is gemaakt van 100% Greco Bianca druiven van geselecteerde wijngaarden op een hoogte van 550 tot 650 meter boven zeeniveau in de gemeenten Tufo, Altavilla Irpina and Montefusco.

Wijnstokken

De druiven zijn afkomstig van 15 tot 20 jaar oude wijnstokken. Geplant op 1,2 meter afstand om de Guyot snoeimethode mogelijk te maken. De wijnstok heeft dan een stam, met twee horizontale zijtakken, waarop de plant kan uitlopen tijdens de groei. Door de snoei kunnen de trossen goed licht en warmte ontvangen waardoor ze goed afrijpen en zoet worden.

Oogst

De oogst geschiedt met de hand in midden oktober.

Wijnbereiding

De druiven worden licht gekneusd voor het persen. Na de persing wordt de druivenmost 36 uur gekoeld 10-12°C. De fermentatie geschiedt met geselecteerde gisten bij 15-16°C. Tijdens de drie maanden rust in roestvrij stalen tanks zorgt het wijnbezinksel voor complexe aroma's.