De meest karakteristieke boom van Delftwijk staat volgens ons in het Arthur van Schendelplantsoen. Van oorsprong een Aziatische boom, maar in Nederland aangeplant als Vleugelnoot.
En hij staat niet voor niets in een plantsoen. Het is een boom die veel groeiruimte vraagt door de brede en lage kroon.
Als straatboom is hij totaal niet geschikt, maar als solitaire boom op een brede groenstrook in een park of plantsoen komt hij geweldig tot zijn recht.
Over déze boom schrijven in mannelijke taalvorm is waarschijnlijk fout; tijdens de vruchtdracht is de vrouwelijke vleugelnoot namelijk makkelijk te herkennen aan de lange hangende strengen met nootjes. En dat is, getuige de foto, overduidelijk het geval bij deze boom.
Het is een lage brede boom die met zware takken een dichte kroon vormt. Onder de vleugelnoot is het donkerder dan in de omgeving en zelfs op zeer warme, zonnige dagen aangenaam en schaduwrijk.
Maar wat de boom echt markant maakt is dat deze scheef gegroeid is ten gevolge van de hier dominante zuidwestelijke wind.
Bovendien is de stam tot de wortels ingescheurd.
De takken van het afgescheurde deel hebben de plantsoenbodem bereikt en steun gevonden, waarop weer worteling heeft plaatsgevonden.
Toen we afgelopen winter kortstondig ouderwets vorst en sneeuw hadden konden we deze bijna zwart-wit foto maken van de aangesneeuwde vleugelnoot. Een plaatje geschikt voor een oud-en-nieuw-kaart.
Onze favoriete boom blijkt gelukkig te staan op de Haarlemse Monumentale Bomenlijst omdat de gemeente bomen belangrijk vindt voor de groenbeleving en leefbaarheid in de wijken.
Bronnen:
- bomenbiep.nl
- Wikipedia
- Gemeente Haarlem - haarlem-monumentale-bomen-2009.pdf