• Avontuurlijk onderweg
  Avontuurlijk onderweg

  Europese contingent.

 • Vrije vlucht
  Vrije vlucht

  Door het leven.

 • Landschap
  Landschap

  Onbekende streken.

 • Voedsel
  Voedsel

  Dagelijks genieten.

 • Cultuur
  Cultuur

  Eeuwenoude schoonheid.

 • Natuur
  Natuur

  Onverwachte ontmoetingen.

Recente artikelen

Halsbandgans in de Vondelsloot.
Halsbandgans in de Vondelsloot.

Na drie februari-stormen op rij is het vandaag rustig weer met zon en een temperatuur van 10°C als we onze vijfkilometer-wandeling lopen. Het eerste deel voert over het Hekslootpad langs de Vondelsloot, een sloot zonder naam, die parallel aan de Vondelweg in Haarlem-Noord loopt. De sloot is de grens tussen stadse bebouwing, het veenweide-natuurgebied de Hekslootpolder en het UNESCO-erfgoed De Stelling van Amsterdam.

Ineens zien we een grauwe gans zwemmen met een wel erg groene hals. Dat is geen eigen kleur. Het digitale camaraatje biedt weer eens uitkomst; er is op de zoom een duidelijke code te lezen: H010. We leggen ook de locatie vast: breedte: 52.4099456, lengte: 4.6578169. Foto Exif is woensdag ‎23 ‎februari ‎2022, ‏‎13:13:53, maar dit moet wintertijd gecorrigeerd worden naar ‏‎12:13:53.

Na deze waarneming is de nieuwsgierigheid geprikkeld; wat hebben we eigenlijk gezien?

Ganzen met plastic halsbanden

Het Sovon doet aan vogelonderzoek en geeft op hun site (www.sovon.nl) uitleg over de halsbanden. "Vogels, en dan met name ganzen, worden zo nu en dan geringd met plastic halsbanden. Zo’n band ziet er vreemd uit voor iemand die dat voor het eerst ziet. Menigeen vraagt zich af waar zo’n halsband goed voor is, en of de vogels er geen last van hebben."

Beproefd succesvolle methode

Met de methode is al tientallen jaren ervaring opgedaan in Amerika en Europa. Het levert belangrijke resultaten op en veroorzaakt geen onaanvaardbare risico’s voor de vogels. Vogels met halsbanden vallen op. De inscriptie (vaak cijfer/lettercombinatie) is goed af te lezen. Deze halsbandvogels worden vaak teruggezien, wat veel vertelt over trekpatronen, broedsucces, overlevingskansen, overlast en jachtdruk.

De halsband is beter af te lezen dan een geringde poot in het gras; en van grotere afstand waardoor geen verstoring optreedt.

Halsbandvogels worden regelmatig terug gevangen en gecontroleerd. Sommige vogels vliegen al meer dan tien jaar met een halsband rond en brengen succesvol jongen groot.

Aflezingen

Halsbandgans in de Westbroekplas in Velserbroek.Tegenwoordig kunnen bijna alle ganzen met halsbanden gemeld worden via de website www.geese.org, een initiatief van Alterra Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Vogeltrekstation en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Éénmaal bekend met het fenomeen van de halsband is binnen enkele dagen een ander exemplaar gesignaleerd. Op ‎woensdag ‎2 ‎maart ‎2022, ‏‎15:49:53 ontwaren we "groen H047" in de Westbroekplas in de Velserbroek.

Weerzien na drie maanden

Op woensdag 18 mei 2022 wandelen wij tussen 11.00 en 12.00 uur wederom onze wandelroute langs Vondelsloot, door de Hekslootpolder en langs de Westbroekplas. Op exact dezelfde plaatsen als hierboven genoemd, respectievelijk de Vondelsloot en de Westbroekplas, nemen wij "groen H010" en "groen H047" waar.

Er is één groot verschil: ze varen beide in een flottielje van twee ouders met daar tussenin de jonge pullen, die inmiddels al de halve grootte hebben van hun ouders.

Deze waarnemingen zijn een dubbele bevestiging voor het thema broedsucces van de grauwe gans in onze omgeving.