• Avontuurlijk onderweg
  Avontuurlijk onderweg

  Europese contingent.

 • Vrije vlucht
  Vrije vlucht

  Door het leven.

 • Landschap
  Landschap

  Onbekende streken.

 • Voedsel
  Voedsel

  Dagelijks genieten.

 • Cultuur
  Cultuur

  Eeuwenoude schoonheid.

 • Natuur
  Natuur

  Onverwachte ontmoetingen.

Recente artikelen

Bevedering in eerste week
Bevedering in eerste week

Week 19 is de week van de bevedering. Direkt na de geboorte zijn jonge mezen volledig kaal. De moedermees zorgt er met haar warmte en opgestoken verenkleed voor dat de kuikens warm blijven.

Voedsel

Direct na de geboorte is voedsel cruciaal voor de jonge kuikens. Belangrijk is dat de broedplanning van de mezen gelijke tred houdt met de uitlopende bomen, struiken en planten. De vegetatie is weer voedingsbodem voor insecten, larven en rupsen, het voer voor de mezen.

Bevedering

Met goede voeding komt ook de bevedering van de jonge mezen snel op gang. Na een week kunnen ze op die manier veel beter zelf zorg dragen voor hun lichaamswarmte. Ze zijn daarmee minder afhankelijk van de oudervogel.

Dagtaak

Als de moeder meer van het nest kan gaan beide ouders zich bezig houden met voederen, wat met de snelgroeiende kuikens een volledige dagtaak is.

Poepluier

En wat er in de kuikens gestopt wordt komt er ook weer uit. Dit zijn de poepluiers, ontlasting in een vliesje, dat de ouders oppikken. De eerste dagen worden de kleine poepjes door de ouders nog opgegeten; de dagen erna worden de poepluiers uitgevlogen en ver van het nest gedumpt, om rovers niet op het spoor van de kuikens te zetten.

Video