• Avontuurlijk onderweg
  Avontuurlijk onderweg

  Europese contingent.

 • Vrije vlucht
  Vrije vlucht

  Door het leven.

 • Landschap
  Landschap

  Onbekende streken.

 • Voedsel
  Voedsel

  Dagelijks genieten.

 • Cultuur
  Cultuur

  Eeuwenoude schoonheid.

 • Natuur
  Natuur

  Onverwachte ontmoetingen.

Recente artikelen

Moselle-Saône fietsroute
Moselle-Saône fietsroute

La Voie Bleue is een 700 kilometer lange fietstocht langs het water, van Luxemburg naar Lyon. De tocht voert door de wijnhellingen van de Moezel, over de jaagpaden van het Vogezenkanaal en langs de oevers van de Saône.

De route is nauw verweven met de waterrijke omgeving en het erfgoed aan geschiedenis, natuur, gastronomie en wijngaarden. Een landelijke verademing voor de levensgenietende fietsreiziger!

Samenwerkingsverband

Beheerder Franse binnenvaartwegen.In 2017 ontstond het project La Voie Bleue met als doel een Moselle-Saône fietsroute te ontwikkelen van Luxemburg naar Lyon.

In de samenwerking tussen lokale overheidsinstanties werden reeds bestaande trajecten geïntegreerd en nieuwe ontwikkeld en tussengevoegd. Met als doel de regio's op de nationale en Europese fietskaart te zetten.

De bij het samenwerkingsverband betrokkenen waren de departementen en gemeenten én Voies navigables de France, de beheerder van de Franse vaarwegen, die groot aandeel heeft in het fietsbaar maken van de Chemins de Halage (jaagpaden).

Route-overzicht

Moselle-Saône fietsroute met aansluitingen Euro Velo.De volledige route beslaat 700 kilometer en staat van Luxemburg naar Lyon beschreven. Maar kan natuurlijk ook in omgekeerde richting, dus van zuid naar noord verreden worden.

Etappes

Voor het overzicht is de route in onderstaande etappes verdeeld. Elke etappe wordt op de website beschreven en van achtergrond informatie en points-of-interest voorzien. De etappe-indeling is een suggestie en een hulpmiddel en kan natuurlijk naar eigen behoefte aangepast worden.

 1. Sierck-les-Bains / Thionville
 2. Thionville / Metz
 3. Metz / Pont-à-Mousson
 4. Pont-à-Mousson / Nancy
 5. Nancy / Charmes
 6. Charmes / Épinal
 7. Épinal / Bains-les-Bains
 8. Bains-les-Bains / Corre
 9. Corre / Port-sur-Saône
 10. Port-sur-Saône / Ray-sur-Saône
 11. Ray-sur-Saône / Gray
 12. Gray / Pontailler-sur-Saône
 13. Pontailler-sur-Saône / Auxonne
 14. Auxonne / Saint-Jean-de-Losne
 15. Saint-Jean-de-Losne / Seurre
 16. Seurre / Verdun-sur-le-Doubs
 17. Verdun-sur-le-Doubs / Chalon-sur-Saône
 18. Chalon-sur-Saône / Tournus
 19. Tournus / Fleurville/Pont-de-Vaux
 20. Fleurville/Pont-de-Vaux / Mâcon
 21. Mâcon / Thoissey
 22. Thoissey / Trévoux
 23. Trévoux / Lyon

Wegbewijzering

rej duim cyclo la voie bleue 120x120De fietsroute is van Sierck-les-Bains tot aan Lyon bewegwijzerd, maar de markering is nog niet overal langs de route hetzelfde.

Binnenkort zal dat wel het geval zijn met het specifieke zeskantige Voie Bleue-bordje.

Voorlopig de groen-witte fietsborden volgen, waarop van noord naar zuid nog de namen van de oude trajecten staan aangegeven. Zo kan men nog vermeldingen tegenkomen als V50, Moselle-Saône à vélo, Charles le Téméraire, Échappée Bleue, EuroVelo 6 en Voie Bleue

Aansluitende fietsroutes

rej duim cyclo eurovelo 5 via romea 120x120In Schengen (drielandenpunt Luxemburg, Frankrijk, Duitsland) sluit La Voie Bleue aan op de EuroVelo 5 / Via Romeo Francigena (Londen - Brindisi).

rej duim cyclo eurovelo 6 atlantic blacksea 120x120Tussen Saint-Jean-de-Losne en Châlon-sur-Saône loopt het traject van La Voie Bleue gelijk met EuroVelo 6 / Atlantische Kust - Zwarte Zee.

rej duim cyclo eurovelo 17 rhone 120x120In Lyon is er aansluiting voor La Voie Bleue op EuroVelo 17 / Via Rhona (Zwitserse Alpen - Middellandse Zee).

GPX-track

rej gidsprent cyclo la voie bleue 240x430Voor elke etappe is vanaf de website een GPX-bestand te downloaden voor op het navigatie-apparaat.

Website

La Voie Bleue heeft een eigen website in vier talen, waaronder Nederlands. Daarop worden de items fietsroute, ontdekken, suggesties en tips behandeld.

Fietsgids

De gids La Voie Bleue is de enige papieren gids die de fietsroute in zijn geheel beschrijft.

Te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.

Artikelnummer: 703060
EAN / ISBN: 9782844665843
Schaal: 1:100.000
Taal: Frans
Uitgever: Chamina
Jaar van uitgave: 2022
Prijs: € 19,90

Ons gebruik

 • In het (recente) verleden hebben wij regelmatig trajecten van de huidige Voie Bleue opgenomen in onze fietstochten.
 • Ook in de "Onbegrensd fietsen"-gidsen van Paul Benjaminse naar zuid Europa maakten flinke trajecten ervan deel uit.
 • Op onze zomerfietstocht Nostalgique 2022 maakte La Voie Bleue, maar nu onder eigen naam en met de eigen fietsgids, deel uit van onze reis.