• Avontuurlijk onderweg
  Avontuurlijk onderweg

  Europese contingent.

 • Vrije vlucht
  Vrije vlucht

  Door het leven.

 • Landschap
  Landschap

  Onbekende streken.

 • Voedsel
  Voedsel

  Dagelijks genieten.

 • Cultuur
  Cultuur

  Eeuwenoude schoonheid.

 • Natuur
  Natuur

  Onverwachte ontmoetingen.

Recente artikelen

Rohloff kransje 16T met adapter S
Rohloff kransje 16T met adapter S

Meer dan een decennium hebben wij onze Idworx Easy Rohlers in gebruik, die uitgerust zijn met de Rohloff versnellingsnaaf Speedhub 500/14. Daarop is op het achterwiel één tandwieltje gemonteerd met 16 tandjes, kortweg kransje T16 genaamd.

Gebruikt men als versnelling niet de Rohloff-naaf maar een derrailleur-versnelling met bijvoorbeeld zeven of acht verschillende tandwieltjes, samengebracht in een cassette op de achterwielnaaf, dan wisselt men van versnelling door van het ene naar het andere tandwieltje te schakelen.

Bij de Rohloff-naaf geschiedt het schakelen in de naaf en is er op het achterwiel slechts één tandwieltje. Het moge duidelijk zijn dat dat ene tandwieltje meer slijtage door de ketting te verduren krijgt dan een cassette, waarbij de ketting continu van het ene naar het andere tandwiel geschakeld wordt. Het is daarom bij ons gebruik van de fiets onderhoudsgewoonte jaarlijks een nieuw kransje (en ketting) te monteren.

Nu heeft Rohloff de montage van het kransje veranderd naar montage van een adapter, waarop dan weer het gewenste kransje gemonteerd kan worden. De adapter is dan basis-montage, het kransje kan ververst worden. Voor onze fietsen is dan geschikt Splined adapter S (SKU#8540S) met Splined tandwieltje 16T (SKU#8544).