• Avontuurlijk onderweg
  Avontuurlijk onderweg

  Europese contingent.

 • Vrije vlucht
  Vrije vlucht

  Door het leven.

 • Landschap
  Landschap

  Onbekende streken.

 • Voedsel
  Voedsel

  Dagelijks genieten.

 • Cultuur
  Cultuur

  Eeuwenoude schoonheid.

 • Natuur
  Natuur

  Onverwachte ontmoetingen.

Recente artikelen

Één van Nederlands kleinste vogels.
Één van Nederlands kleinste vogels.

Eigenlijk ontdek je een winterkoning door zijn zang. Dan gaat hij goed zichtbaar op ruim twee meter hoog zitten om zijn zangtalent te etaleren. Daarbij produceert hij tot wel 90 decibel, wat popconcert-gehalte is!

We spreken over de winterkoning terwijl winterkoninkje logischer zou zijn wanneer je spreekt over één van de kleinste vogeltjes van ons land. Vanwege die gestalte van <10 cm is een winterkoning al moeilijk te zien tussen het struikgewas.

Als nagenoeg al het blad van de bomen is gevallen vertonen de kale bomen hoofdzakelijk bruintinten. Laten dat nu ook de kleuren van de winterkoning zijn.

Verrassend dan deze even niet zingende kleine bruine vogel met zijn staartje immer omhoog te ontdekken in de holte van een snoeiwond aan een boom aan de Sportweg door het Noordersportpark tijdens onze vijfkilometer-wandeling.

Dat van die holte is misschien niet verrassend voor een vogeltje dat als wetenschappelijke naam Troglodytes heeft gekregen. Troglodytes betekent zoiets als holbewoner; maar dat verwijst naar het bolvormige nest dat hij maakt.

Hoewel deze boomoksel misschien ook wel zo'n nest zou kunnen bevatten, maar wellicht komen we daar in het voorjaar misschien achter.